Teresa Graupera, la quarta generació de neulers

Propietària i treballadora de l’empresa de neules per excel·lència

Veure el perfil en pdf 

El besavi de la Teresa, Vicens Graupera, va fundar l’any 1895 una empresa que antigament s’anomenava d’ultramarins. En aquells temps venien tota mena de productes. Eren els inicis del que avui dia és una de les empreses més antigues de la ciutat. Generació rera generació, la família Graupera ha anat ampliant, modificant i innovant els seus productes.

El vertader impulsor de les neules en aquesta nissaga va ser Enric Graupera, el pare de la Teresa. “El meu avi i el meu besavi tenien dues o tres varietats de neules. Va ser el meu pare qui va començar a fer-ne més varietats, totes elles a mà”, explica la Teresa. Entre els anys 70 i 80, l’empresa familiar va introduir maquinària per l’elaboració d’alguns dels seus productes. Però la mecanització general que s’esdevindria a la dècada dels 90 va fer créixer l’interès de la població per l’artesania. “La gent buscava un producte bo, sa, sense conservants i de qualitat. Va ser quan nosaltres vam pensar que el mercat ens volia i que podíem tornar a fer el què fèiem”, explica Graupera. Va ser just en aquell moment que les filles majors d’Enric Graupera, la Teresa i la Roser, van començar a fer-se càrrec del negoci familiar. Avui dia les quatre germanes s’encarreguen cadascuna d’una secció. D’aquesta manera, la Teresa, la major de les quatre, és l’encarregada del màrketing i de l’administració en general, mentre que les seves consanguínies controlen una d’elles la secció de neules, una altra la de torrons i xocolata i finalment la dar-rera és la responsable de la secció de galetes.

Així doncs, malgrat que l’especialitat de la casa Graupera són les neules, amb més de 45 varietats, en realitat no hi ha res que se’ls resisteixi. “Vam pensar que havíem de fer més neules, més torrons i cada any en traiem de nous”, afirma la Teresa.

“Per a mi l’empresa ho és tot”

La veritat és que els productes de la Casa Graupera són força coneguts a la ciutat. “Estem molt contents de la tendència del públic en els últims anys i de l’acceptació dels nostres clients”, reconeix la major de les germanes Graupera. Una de les claus de l’èxit del negoci familiar, segons la Teresa, és la creació d’una imatge d’empresa. “El meu pare va crear la G amb forma medieval i a partir d’aquí s’ha anat creant una imatge que caracteritza l’empresa”, explica la propietària. Però no tot és tan fàcil com sembla. Una empresa com aquesta necessita, per damunt de tot, dedicació. “L’empresa ho és tot per a mi, perquè entro a les vuit del matí i arribo a les onze de la nit a casa. A banda d’una empresa és part de la família”, assegura la Teresa.

Apunts

Definix-teSóc una persona emprenedora i no m’espanta la feina. M’estimo el que faigUn llibre“Els pilars de la terra” de Kenn FolletUna pel·lícula“Ratatouille”, hi vaig anar per la meva fillaUn viatgeParís em va agradar moltUna neulaLa neula feta a mà amb palillo primUn somniQue el temps no passi tant de pressa. No tinc temps per a res