Indústria perduda

“Primer estàvem al carrer Sant Pere i després al carrer Massevà”.

  • Redacció / Foto: cedida
  • Dimecres, 24 Desembre 2014 00:00

Foto Antiga 2014/2015, foto antiga-industria perduda (edicio 1655)

En ple auge del tèxtil a Mataró, les empreses que fabricaven màquines de cosir també van fer-se un lloc a la ciutat. Aquesta foto, cedida per Antoni Ramis, data del 1961 i retrata alguns dels treballadors que, com ell, hi havia a l’empresa Super cus. “Primer estàvem al carrer Sant Pere i quan va anar progressant ens vam instal·lar al carrer Massevà”.

Super cus estava regentada per tres amos, A. Martínez, A. Montoro i M. Macià “i la formàvem una quinzena de treballadors comptant-los a ells”, recorda Ramis, que treballàvem matí i tarda”. Ramis explica com totes les empreses del sector a Mataró van anar morint pel mateix motiu, la importació de màquines de cosir més barates. Per aquest motiu, tal com explica Ramis, “els amos de les sis principals cases de fabricació de màquines de cosir com ara Gubtor, Ray o Super cus, entre altres, van anar a visitar el ministre d’Indústria, pels volts del 1985”.

Li reclamaven que aturés l’entrada de contenidors plens de màquines de cosir provinents del Japó i la Xina pel port de Rotterdam”. La resposta: “Prefereixo posar-me 5 pessetes a la butxaca per cada màquina que entra que invertir-ne 10 per mantenir les vostres empreses”.