Mes de Maria

“Les nenes estudiaven el que ara equivaldria a l’educació bàsica"

  • Redacció / Foto: Ana Íñiguez
  • Dijous, 25 Setembre 2014 00:00

Foto Antiga 2014/2015, foto antiga- mes de maria (edicio 1642)

Les fotos de família a les escoles eren habituals en dies de celebració. En aquesta imatge cedida per Ana Iñiguez, hi apareixen totes les alumnes de l’escola Sagrat Cor de Jesús, La Coma. Data de la dècada dels anys 40 i les noies que hi apareixen celebren el mes de Maria, tal indiquen “les corones de flors que hi ha al darrere”, segons Iñiguez.

Ho celebraven conjuntament petites i grans. De fet, la quarta i la sisena de la primera fila començant per la dreta són la Carmen Labalsa i la Carmina, “millors amigues durant la infantesa”. La darrera ha inspirat un dels personatges del llibre ‘El antepasado del norte’ que Iñiguez ha publicat fa poc.

Futur sòlid

La postguerra va ser molt dura pels infants i l’educació va trigar uns anys a regularitzar-se. De mica en mica, molts nens i nenes van poder tornar a l’escola, però la guerra i la misèria de la recent Guerra Civil els va marcar. “Les nenes estudiaven el que ara equivaldria a l’educació bàsica”, remarca Iñiguez, que assegura que el seu futur sovint era molt sòlid. “Algunes noies que tenien diners i capacitat marxaven a continuar els estudis a Barcelona”, explica, mentre que moltes altres “feien un curs i acabaven convertint-se en mestres”.