Els Pastorets de Mataró aixequen el teló de les festes de Nadal

Un entreacte menys i àngels volant en escena en el debut de Marc Abril

  • Redacció / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 19 Desembre 2014 11:41

Sala Cabanyes, pastorets 1

Que a Catalunya per Nadal toquen Pastorets ho sap tothom. Són un element més. Com les neules i els torrons, com el pollastre i el gall d’indi, com els canelons i els polvorons. A Mataró, a més, la incidència de l’Estel de Natzaret que es representa a la Sala Cabanyes va una miqueta més enllà. Estem parlant d’una obra magna, que mobilitza unes tres-centes persones en cadascuna de les seves representacions i que omple la Sala nevi o plogui.


Els Pastorets són sempre la mateixa lluita entre el bé i el mal, els mateixos ingredients, la mateixa història però a la vegada adquireixen cada any alguna novetat, algun matís. Especialment en l’any de debut d’un nou director com és aquest 2014-2015 que suposa per a Marc Abril el gran envit com a capdavanter de tot l’engranatge.

Abril va dirigir la Bella Adormida la temporada passada amb èxit de públic. Ara passa revàlida amb el gran clàssic del Nadal. Se’n faran deu representacions fins al 25 de gener, quan s’acomiadaran fins a les festes de l’any que ve.

98 anys d’història

Aquest diumenge comencen a rodar els Pastorets, una vegada ja s’ha consolidat com a punt iniciàtic el diumenge anterior a Nadal en lloc d’esperar, com abans era preceptiu, al dia de Sant Esteve. A partir de diumenge, doncs, comença la reiteració d’un ritual enriquit que ja té 98 anys. La Sala, que ha fet canvis interns, ja prepara el Centenari dels Pastorets a celebrar d’aquí a dos anys.

Sala Cabanyes, pastorets 2

Els àngels volen

Marc Abril debuta com a director acompanyant-se d’un equip continuista respecte de Ferran Camps, mantenint Genís Mayola a la direcció musical i Heidi Consegal de responsable de coreografies. Abril és un gran coneixedor del muntatge en el qual ha representat –com diu la dita- tots els papers de l’auca. I ha estat valent a l’hora d’introduir canvis que suposen, per innovadors, el principal al·licient d’aquest any. L’espectacle comptarà amb un entreacte menys, dos en comptes de tres, ja que el que fins ara era pròleg s’integra amb les escenes del començament del primer acte. Això, sumat a algunes modificacions en la distribució de les escenes, pretén aconseguir un espectacle més àgil i permet que l’obra, en global, superi per poc les tres hores de durada, en lloc de les quatre a les que s’arribava abans.

En l’apartat tècnic també hi ha novetats importants. S’ha instal·lat un sistema de vols, de manera que personatges com els arcàngels Sant Miquel i Sant Gabriel, Jonàs i Mataties i les bruixes apareixen volant en algunes escenes, creant un efecte molt espectacular que segur que sorprendrà el públic nou i al que repeteix cada any. Respecte de l’any passat desapareix la pluja real a la lluita entre el bé i el mal, un dels moments culminants de l’obra. Mirant el repartiment, a més, hi ha força novetats en alguns papers preponderants.

Nou cartell i nou decorat
Una altra de les novetats és el nou decorat de l’escena de les Bruixes i la restauració del teló de les carotes que apareixen en aquesta mateixa escena, seguint la campanya de restauració que l’entitat duu a terme durant els darrers anys. Com és habitual, els encarregats de realitzar aquesta tasca han estat els especialistes del taller d’escenografia Castells. L’espectacle també estrena una nova imatge gràfica, obra del pintor mataroní Josep Maria Codina, que ha fet el cartell per a les dues pròximes temporades. El cartell de Codina mostra dues ales, una blanca i una vermella, que representen l’arcàngel Sant Miquel i Satanàs, els representants del Bé i del Mal, que s’enfronten als Pastorets

El dia 24, per televisió
L’assaig general o pre-estrena dels Pastorets de diumenge passat va ser enregistrada i s’emetrà per tot Catalunya el pròxim dimecres 24 a la nit en la programació especial de la Xarxa de Televisions Locals