Maria Rovira recupera l'essència del Somorrostro

Avui s’estrena el segon muntatge de Trànsit al Romea, que fusiona la dansa contemporània i el flamenc

La coreògrafa mataronina Maria Rovira ha quedat “parada” de la gran quantitat de gent que aquests dies, mentre assajava el ‘Somorrostro’ a Barcelona, s'ha posat en contacte amb ella per explicar anècdotes viscudes en aquest barri desaparegut. Més enllà de la documentació que va dur a terme per crear-lo, la coreògrafa ha pogut conèixer nous detalls que han fet evolucionar el muntatge. I és que el rastre del Somorrostro encara és viu i la coreògrafa el recupera a un espectacle que amb el mateix nom fusionant la dansa contemporània i el flamenc. Rovira estrena aquest dimarts al Teatre Romea de Barcelona i ‘Somorrostro’ es podrà veure fins el 12 de setembre en el marc de la programació del Dansalona.

'Somorrostro' és un espectacle que vol furgar a la nostàlgia d'una Barcelona que ja no existèix. Així defineix la coreògrafa de Mataró el darrer muntatge que ha portat a Barcelona. Celebra 25 anys de vida de la companyia Trànsit i ho ha fet amb 'Paso Distinto' que s'ha pogut veure fins ara al Romea i aquest dimarts estrena 'Somorrostro', un atreviment que recupera l'essència d'aquest barri de la Barcelona, nascut als anys 50 com a resultat d'un moviment migratori que va arribar a la ciutat en busca de noves oportunitats. L'origen de l'espectacle es remunta a la descoberta d'aquest món, per part de Rovira, gràcies a un llibre del crític d'art Sebastià Gasch 'La Barcelona flamenca'. Per la ballarina, va representar arribar a una Barcelona desconeguda que ningú del seu entorn li havia parlat i per això va començar a “treballar la idea del Somorrostro, com a barri esborrat que no hi ha res que delati que va existir”. A més, és l'inici d'un homenatge a la bailaora Carmen Amaya, a qui Rovira vol dedicar un espectacle sencer en un futur.

 

Flamenc i dansa contemporàniaTot i que el flamenc sempre li ha fet respecte, fa anys que treballa al Festival Internacional de Granada, i per tant, ha mantingut contacte amb ballarins d'aquest estil i espectacles d'aquestes característiques. “En aquest espectacle ho he tingut clar”, diu Rovira, i ha pogut integrar ballarins contemporanis de la companyia, amb professionals del sud que tot i dedicar-se al contemporani han estat influenciats pel flamenc, i altres ballarins especialitzats en aquest estil. Maria Rovira diu que 'Somorrostro' és “una creació molt intensa” perquè és “un mapa de la nostàlgia de la Barcelona desconeguda” i reconeix que l'ha sobtat que des que s'ha conegut la preparació de l'espectacle, l'ha trucat molta gent que ha viscut de prop la realitat del barri. Rovira diu que “més enllà de la documentació” ha pogut conèixer molts més detalls del barri que li han donat un punt de vista totalment diferent de l'espectacle. Rovira explica que va crear l'espectacle “des d'un punt de vista contemporani” i que ara, amb les experiències dels que ho han viscut de prop, hauria fins i tot de modificar-lo. És una mostra diu, que el rastre del Somorrostro encara és viu.