Nous horitzons musicals

Fins al 16 de febrer està oberta la segona convocatòria de les beques de les Cases de la Música per als grups novells

  • Laia Mulà // Fotos: cedides
  • Divendres, 26 Gener 2018 09:52

Cultura 2018, beques casa de la musica

Les Cases de la Música convoquen la segona edició de les Ajudes a la Creació 2018 de Cases de la Música, un programa per donar suport a músics emergents a la que s'hi poden presentar els grups musicals fins al 16 de febrer. Les ajudes són diverses i van enfocades a les necessitats de cada nova formació musical: des de la producció de càpsules audiovisuals, l'assessorament per millora els directes o la gravació de maquetes, passant per la participació en el Mercat de la Música Viva de Vic o la Fira Mediterrània de Manresa.


L'any 2017, un total de 31 grups de música diferents van gaudir de les Ajudes a la Creació 2017 de Cases de la Música. Aquesta organització engloba cinc Cases de la Música: la de Terrassa, de Manresa, d'Hospitalet, de Salt–Gironès i la nostra, la de Mataró. La convocatòria a la beca va estar oberta durant el mes de febrer i anava adreçada a músics i formacions novells o emergents.
Segons explica en Pol Ducable, coordinador d'activitat de la Casa de la Música de Mataró, s'hi van presentar 253 grups i artistes de tot Catalunya, una trentena dels quals van obtenir l'ajuda que més s'adequava a les seves característiques. Cal dir que tot i que cadascuna de les Cases de la Música havia fet en el passat les seves convocatòries, era la primera vegada que es feia una convocatòria conjunta.

Les ajudes de les beques del 2017, que es repeteixen de cara al 2018, es presenten dividides en diverses tipologies en funció del que Cases de la Música considera més adient per cada formació, totes elles a cost zero pels beneficiaris.
Ducable explica que “tots els grups escollits han de tenir un projecte ben resolt” o una proposta amb projecció. També es fixen en “l'ús de les xarxes socials que fan, el recorregut que tenen i el que creiem que poden tenir”, entre altres criteris.
Les ajudes són les següents: per a l'enregistrament en estudi, per a la producció de directes, per a la creació de càpsules audiovisuals i, per últim, per participar en escenaris de Casa de la Música al Mercat de la Música Viva de Vic (MMVV) i a la Fira Mediterrània de Manresa. El jurat de cada edició valora bàsicament la potencialitat i projecció futura de les formacions musicals, així com el possible impacte que pot tenir cadascuna de les ajudes en la carrera del grup o artista.

Més informació dels grups:    LINKA AQUÍ

Els mataronins i maresmencs

De tots els grups beneficiats l'any passat, més d'una trentena, cal destacar les sis bandes de Mataró i rodalia que van rebre algun dels ajuts de les Beques de les Cases de la Música. En primer lloc, la jove formació mataronina System Beat, ha pogut gaudir de l'enregistrament de maquetes. Golíat és una altra de les bandes mataronines becades, en aquest cas per poder produir càpsules audiovisuals amb els seus temes. Aquesta beca ofereix els mitjans tècnics i professionals necessaris per poder crear el material audiovisual que després els servirà per promocionar-se. En tercer lloc, Tiger Mosquito és una banda mataronina que també va rebre la beca per a la producció de càpsules audiovisuals. Sinergia és la darrera formació mataronina, aquesta seleccionada per a les ajudes de producció de directes. En aquest cas, els becats tenen l'oportunitat de treballar aspectes tècnics, escènics i musicals per millorar el seu directe.
A més d'aquests quatre grups, cal destacar també el cantautor Fèlix Cuc d'Arenys de Mar, que també va rebre ajudes per a la producció de càpsules audiovisuals, i la formació Ofiura de Cabrera de Mar, seleccionada per a la producció de directes.

Tiger Mosquito:

Tres dels grups becats del 2017

Després de fer una radiografia completa del projecte de les Ajudes a la Creació de Cases de la Música, descobrim el testimoni de tres bandes mataronines que se n'han beneficiat i com ho han fet.

Cultura 2018, beques casa de la musicaSystem Beat (electrònica)
“Ara fa un any que ens vam apuntar a diverses de les beques que ens podien donar i ens van concedir la d'enregistrament de maquetes”, explica Martí Cano, membre de System Beat. Fa unes setmanes van gravar els dos temes que contindrà la maqueta i afirma que molt aviat ja es podran escoltar. Gràcies a la beca, que els oferia un pressupost a disposar per a gravar els temes, han pogut enregistrar-los en un estudi de Barcelona. Un cop van tenir els instruments acústics i les veus gravades, van passar les pistes a dos estudis internacionals diferents que podrien treballar-los amb profunditat. “El nostre productor i company de grup Miguel Zamarripa ha anat a París i Amsterdam per mesclar els temes mantenint el nostre estil”, destaca Cano.
“Estem molt agraïts que ens hagin donat aquesta beca i que les ofereixin a molts grups nous com nosaltres”, afirma. Des del seu punt de vista, gràcies a aquesta beca els grups novells que sovint no tenen els recursos per gravar o tenir assessorament pels directes, tenen una oportunitat de primera. Cano també destaca que amb la beca es creen sinergies amb els professionals de les Cases de la Música “que ajuden a tirar endavant molts més projectes”.

Cultura 2018, beques casa de la musicaOfiura (indie tropical)
Els membres d'Ofiura es proposen millorar la seva posada en escena però encara no han executat la seva beca per problemes de temps. Ja tenen clar que qui els ajudarà en la producció del seu nou directe serà el director artístic Abel Coll. “La beca intenta ajudar a millorar el directe a tots aquests grups que comencen i que tendeixen a centrar-se molt en l'instrument i en gravar les cançons, però no es fixen en la importància de la posada en escena”, afirma Blai Carandell, cantant d'Ofiura. Considera que el públic “no es fixa tant en el so, sinó en quin espectacle estan veient” i que gràcies a aquesta ajuda podran millorar-ho.
Segons Carandell, és molt comú que molts músics fallin en elements com l'expressió facial, el moviment, la manera de connectar amb l'instrument, amb el públic, etc. Amb aquesta ajuda es poden millorar aquests aspectes, així com descobrir l'ordre de les cançons adient per fer un bon directe o saber com enganxar entremig de cada cançó.

Cultura 2018, beques casa de la musicaGolíat (metal)
Golíat és la formació mataronina que va rebre l'ajuda de la producció de càpsules audiovisuals per promocionar els seus temes. En el seu cas, ja van posar en pràctica l'elaboració de les càpsules i ja les han presentat. “Ens van donar a escollir entre fer una gravació en directe multi càmera al Clap d'un concert o fer un vídeo en directe en 360 graus en playback”, explica Marçal Sesé, membre del grup de música. En el seu cas van escollir la segona opció, que ofereix un vídeo com si fos “una mirada real en el que es pot veure tot el que està passant en l'espai”. Cases de la Música els van oferir el material necessari i un tècnic que ho gravés tot, a més de la posterior edició del vídeo en 360 graus.
Com que no els agradava fer-ho amb playback, i dos dels membres del grup són tècnics de so, van optar per gravar també la música en directe. “Vam preparar el local d'assaig, que és un espai molt bonic, i ho vam gravar”, relata Sesé. Ara fan servir les càpsules com a material promocional i per presentar el tipus de concert i de directe que ofereixen. Des de Golíat agraeixen a Cases de la música que “posin en marxa aquesta iniciativa per donar suport a la cultura”.