Un concert de 24 hores sense interrupció a Can Gassol

El músic Efrén López i l’associació Mapasonor donaran a conèixer el projecte entre el 23 i el 24 de novembre

  • Berta Seijo
  • Dimarts, 29 Octubre 2013 11:28

Concert 24 hores can Gasol

Mentre estiguis viu, brilla” és una proposta escènica, coordinada pel músic valencià Efrén López i l’associació mataronina sense ànim de lucre Mapasonor, que es presentarà a Can Gassol entre el 23 i el 24 de novembre. Junts han tirat endavant una jornada de 24 hores on la música serà, sense cap interrupció, la protagonista principal. Una desena d’artistes formen el grup que interpretarà la melodia completa més antiga del món, que rep el nom d’‘Epitafi de Seikilós’. Tots han estat escollits per la seva capacitat d’improvisar i l’afinitat amb l’impulsor de l’acte, ja que cadascun d’ells domina estils ben diferents. Mapasonor s’ha encarregat dels aspectes audiovisuals, preparant una projecció de paisatges documentals d’Afganistan, Palestina i Tunísia, a més d’altres continguts fortament vinculats als drets humans.

De València a Mataró

“L’espectacle va néixer espontàniament un dia qualsevol. Pensava fer-ho tot sol, doncs, no em va passar pel cap que un experiment d'aquest tipus pogués interessar a altres artistes”, confessa Efrén López. En un primer moment va voler que València, la seva terra, acollís la proposta, però, segons explica el músic, per motius de desavinences entre el Centre Octubre de Cultura Contemporània i l’Ajuntament de València va ser impossible. L’alternativa va venir de mans de Mapasonor, associació amb qui ja havia treballat deu anys enrere. “Aquest projecte ha pres una dimensió enorme amb l'aportació de Sàgar Malé, Kilian Estrada, Maria Salicrú i la resta. Tenen una gran capacitat de treball, i molta convicció i passió pel que fan”, afegeix.  

Tot un repte

Des de Mapasonor creuen que l’acte serà un espai on la creativitat fluirà de totes les maneres, “de la més frenètica a la més psicodèlica, de la més profunda a la més banal”. És un veritable repte tocar 24 hores seguides, sobretot si tenim en compte que és la primera vegada que Efrén López i els seus col·laboradors afronten un projecte d’aquestes dimensions: “Hem d’estar inspirats durant molt més temps del que ningú de nosaltres ho ha estat mai abans. Ara sí, a nivell artístic, estic convençut que hi haurà moments màgics”, explica el valencià. D’altra banda, l’objectiu de l’espectacle és clar: reivindicar l’art i l’esforç com a actitud davant la pura negativitat.

Espectacle amb denúncia

Tot i que són una entitat que treballa a base d’un pressupost molt baix i del voluntariat, l’associació mataronina Mapasonor es posiciona en contra de l’actual política de dretes que retalla la cultura de manera insalvable. Efrén López, per la seva banda, veu en l’acte que han preparat una mostra de com superar la situació que el món de les arts està vivint: “Ens cal esforç, imaginació, autonomia, idees i positivisme. Davant de qualsevol problema social, cadascú ha d’intentar analitzar allò que no funciona i millorar. Així, poc a poc i d'una manera molt humil, obtenim resultats pràctics i reals que ens donen encara més forces per continuar treballant”.