Sabor de Gràcia, uns mestres de la rumba catalana

Els barcelonins practiquen la música “més mataronina” i ho faran el 27 a la nit

Vària és la gent que sempre ha dit que a Les Santes de Mataró no els pot faltar una quota de rumba. Aquesta música, que té el seu rei en el capgròs Peret, que té tantes arrels mataronines, és l’expressió musical més coneguda dels gitanos, una mescla interessant entre Cuba i el flamenc i, sobretot, una irresistible invitació al ball.

Sabor de Gràcia neix a Barcelona l’any 1994 però no és fins tres anys després que publiquen el seu primer disc “Tots els colors”. Arrelats com el nom indica, a la Vil·la de Gràcia, un dels tres pilars rumberos originaris de Barcelona juntament amb el Portal i Hostafrancs, els graciencs tenen un altre disc al mercat “El mundo baila”, tret enguany, i que ells defineixen com “la rumba del futur”. Es tracta d’artistes reconeguts que han tocat al costat de gent com Lucrecia, Lolita, Ketama o Serrat.

Sabor de Gràcia està liderat per dos gitanos que varen fundar el grup fa deu anys. Són Antonio Carbonell “Sicus” i Miguel Fernández “Miki” que compten amb una completa banda al darrera constituint una proposta que mescla guitarreig i percussió, marca de la casa rumbera. Aquests artistes actuaran un cop remetin els focs del 27 a la nit, a baix a mar i abans que tota l’atenció es focalitzi en Carlinhos Brown. A pesar d’això, tractar-los de teloners no seria just i convé esmentar aquesta actuació com el que la gent rumbera de Mataró defensa: Són la quota de rumba que mai hauria de faltar a Les Santes. Perquè Mataró, això és clar, sempre ha fet olor de rumba.