El ball parlat de l’Encesa pica l'ullet a Bote

Els Diables de Mataró conviden a tot el seguici festiu de l’Arboç

  • Marta Gómez i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 20 Juliol 2015 11:01

Encesa

“Ha costat molt d’organitzar les 10 colles que han vingut”, assegurava Jordi Cantallops, cap de colla i president de Diables de Mataró, un cop finalitzat l’acte de l’Encesa quatre hores després del seu inici. Cantallops però, afirmava que havia estat un èxit: “Molt bonic, molt maco i espectacular”.

L’Encesa és un acte jove en què la colla de Diables de Mataró vol mostrar el seu ball parlat als mataronins, justament en un moment en què la ciutat bull d’efervescència santera. Enguany han portat tot el seguici festiu de l’Arboç, tot i que a les Santes del 2013 la colla de gegants d’aquest municipi ja va visitar Mataró en la Postal de Gegants. El ball parlat, és doncs, la cirereta de l’acte que, diumenge 19, ja va aplegar centenars de persones davant de l’Ajuntament.

Encesa

El ball parlat reivindicatiu

Els Diables de Mataró van començar el seu ball parlat puntualment cap a les sis de la tarda. És un text que, explica la mateixa colla, està “redactat a partir de la recuperació i adaptació de l’antic text del Ball de Serrallonga de Mataró, que data de l’any 1856”. Un tret particular com en molts altres balls parlats d’arreu de Catalunya, són els versots amb els que critiquen l’actualitat. Aquesta vegada els Diables de Mataró van carregar sobre el nou alcalde, David Bote, que va sorprendre amb la seva presència a primera fila aguantant totes les crítiques dels diables que començaven dient: “Bote estic esperant que em contestis la carta, perquè volia comentar-te quatre coses de Mataró”.

Les reivindicacions van passar pel semàfor del Parc Central, els radars, la recerca de la cavitat subterrània de la Plaça Gran o el castellà a l’escola de Santa Anna. Però tampoc es van deixar de mencionar la seva no presència al seguici festiu de Mataró que els diables van deixar anar d’aquesta manera: “No som al seguici de Mataró, no tenim alcalde al balcó, no sortim a la programació però nosaltres som colla de Santes!”. En declaracions al Tot Mataró, el cap de colla i president de Diables de Mataró, Jordi Cantallops, no va voler donar explicacions del perquè reclamaven estar dins dels actes que figuren del 25 al 29 de juliol però sí que va explicitar: “Tornarem a insistir a fer actes potents i a estar on la colla creiem que ha d’estar”.

Colles convidades

De tot el seguici festiu de l’Arboç, els que més expectació van crear van ser els trabucaires i el ball de bastons. Els trabucaires per la seva banda disparaven a ritmes diferents o també alhora i provocava una gran admiració entre el públic assistent. Per la seva banda, el ball de bastons va mostrar la seva gran agilitat entre els nois i noies encarregats de picar fort i dansar al mateix moment que formaven unes coreografies molt ben organitzades i molt ràpides. El Garot va tancar la roda dels balls de lluïment ballant a ritme del bequetero.

Encesa