Sant Joan a Mataró amb triplet de revetlles populars

L’Escorxador, foguera inclosa, s'afegeix a les cites habituals

  • Cugat Comas / Fotos: Anna Aluart
  • Dilluns, 23 Juny 2014 00:00

Ciutat 2013, Biblioteca Antoni Comas
Mataró celebra avui dilluns l’entrada de ple en l’estiu amb la revetlla de Sant Joan, una de les ocasions més especials del calendari. La nit més curta de l’any és sinònim de celebracions familiars, de molts grups fent cap a baix a mar tant al vespre, com a la nit, o a la matinada i també és indicatiu de revetlles populars.


La ciutat té consolidades les tradicions pròpies de Peramàs –que celebra el punt àlgid de la seva festa amb la revetlla a la cruïlla entre Antoni Comas i Ronda O’Donell i el carrer de Sant Joan, amb tot el cerimonial de la baixada de les bruixes inclòs. Com a novetat aquest 2014 s’afegeix un reclam als Jardins de l’Escorxador, a la vora de la biblioteca Antoni Comas amb forma de revetlla impulsada per les AV de Rocafonda, el Palau-Escorxador i els Capgrossos de Mataró.

La de l’Escorxador és la gran novetat en matèria de revetlles a casa nostra. L’entesa entre les associacions de veïns i la colla castellera de la ciutat ha habilitat aquesta nova oferta per una nit tan celebrada, que a la vegada ve a substituir la que es va fer durant dos anys a Can Xammar com a gran revetlla popular de la ciutat. Si la que organitzava El Públic es posicionava el 2012 com a hereva de la que antigament organitzava el Cruïlla, ara els Capgrossos agafen el testimoni i l’eix vertebrador de la nit se situa més a llevant, als jardins de l’Escorxador. A la festa no hi faltarà cap dels ingredients d’una bona revetlla popular amb foguera inclosa com a gran novetat a la Plaça de Can Gassol. Feia anys que a Mataró sols quedava la del Carrer de Sant Joan pel que hi ha expectació per aquesta nova foguera al Palau. Dins els jardins de l’Escorxador hi haurà sopar popular i revetlla des de les deu de la nit i fins les sis de la matinada. I música en directe.

Ai Ai Ai, essència rumbera

Els mataronins Ai Ai Ai, un dels grups històrics de la rumba catalana, tornen a casa seva per Sant Joan. El seu serà el concert més especial de la nit. Abans, la música alegre de la Traca haurà escalfat l’ambient com una foguera fa pujar els graus de la temperatura. Del folk festiu de la jove banda es passarà a la rumba dels creadors de cançons com ‘Sota la palmera’ o ‘Tot això eren vinyes’, uns autèntics tot-terrenys clàssics en el gènere del ventilador i la diversió. Tancaran musicalment la nit el col·lectiu de punxadiscos The Fool MonkeyS i la seva barreja de música ballable, èxits i rarereses, altament encomanadís. Les barres, a preu popular, permetran que la disbauxa pròpia de la nit de Sant Joan trobi nou aixopluc a la vora de l’Antoni Comas.

A més de tot l’aspecte més festiu, també s’ha organitzat un sopar popular a la fresca, als mateixos jardins –sardines o bé pinxos de pollastre– i durant tota la tarda hi haurà activitats a tot el barri. A la plaça Rocafonda, a partir de les 17:30, hi haurà tallers d’alfabet Àrab i Henna a càrrec de l’associació Iqra, taller de Castells a càrrec dels Capgrossos de Mataró i taller de plantació d’arbustos a càrrec de la regidoria de Medi Ambient. A la mateixa plaça a les 18:30h hi arribarà la Flama del Canigó i tot seguit hi haurà un taller de Circ. Les activitats festives de tarda continuaran amb una cercavila que portarà la flama de la Plaça Rocafonda a la Plaça de Can Gassol on al punt de les deu de la nit s’encendrà la foguera.

Tota la programació a Rocafonda i Palau-Escorxador va a càrrec de les respectives associacions de veïns i dels mateixos Capgrossos.

Cultura 2013, Foguera