Mataró llueix amb els Tres Tombs més multitudinaris

La trobada nacional tanca el cicle traginer amb la participació de 66 municipis diferents

  • Mireia Biel
  • Diumenge, 05 Maig 2013 16:35

Diligències, una diversitat de carros infinita i molts, molts cavalls. Carruatges engalanats, d’altres d’època, farcits d’aliments, d’arròs, de vi o de queviures, segons la seva procedència. Cavalls de totes mides, colors i races. Autèntics traginers donant ordres als seus animals. Aquest és el resum d’uns Tres Tombs que han convertit la ciutat en una veritable festa que ha fet sortir al carrer 25.000 persones. I tot plegat, conjugat en una ciutat, Mataró, que ha fet gala de la capitalitat de la Trobada Nacional dels Tres Tombs més multitudinària de la història: un èxit rotund.

Ja a quarts de deu del matí, els més de 800 participants que havien de desfilar en la XVI edició de la Trobada Nacional dels Tres Tombs, passejaven tranquils, esmorzant, pel Nou Parc Central. Un escenari que, per un dia, s’ha convertit en un aparador dels carros, carruatges i cavalls més selectes del país, que han constituït la festa grossa de la tradició de Sant Antoni Abad. Es tractava “d’una representació de tots els Tres Tombs que es fan arreu de Catalunya, amb 66 municipis presents amb el seu carro i la seva bandera”, segons ha explicat Tània Guasch, presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

 

Èxit i expectació
La celebració, que ha tancat oficialment el calendari traginer del país, ha comptat amb dos tombs i no amb tres, per la gran afluència de participació, però ha aconseguit aglutinar fins a 25.000 persones de públic, segons dades proporcionades per Protecció Civil. Per això, tal com ja estava previst, s’ha seguit el recorregut que habitualment es fa servir per la cavalcada de Reis, enllaçant el Parc Central amb el Camí de la Geganta, Ronda O’Donnell fins al gir a la Plaça de l’Alcalde Serra i Xifra, Camí del Mig, Ronda i Camí Ral fins a la Plaça de Santa Anna.

La primera de les voltes ha generat una gran expectació a tots els carrers per on han desfilat les colles vingudes d’arreu de Catalunya, des de Vilanova i la Geltrú fins a Santa Perpètua de la Moguda passant per [...] o [...]. A gran velocitat, els cavalls i els carros han transformat el paisatge en ben poca estona i han deixat meravellats molts dels assistents que comentaven les grans guarnicions dels carruatges. Alguns carros eren de passeig, mentre que altres transportaven carbó, lleteres, bótes de vi, llenya, troncs, aliments, palla, sacs, caixes, arròs, portadores o cistells, simulant la funció que havien tingut en el passat.


Tres tombs7

Llaçada commemorativa
Al seu torn, la segona de les voltes ha fet baixar les pulsacions i amb un tempo molt més pausat Mossèn Brufau ha beneït tots els animals que passaven per la Plaça Santa Anna, fet que ha permès observar més detalladament tant cavalls i carros, com traginers vestits per a l’ocasió. Arribats a l’Ajuntament, les autoritats presents han recollit les banderes, alhora que han col·locat una llaçada commemorativa d’aquesta XVI edició de la Trobada Nacional dels Tres Tombs.

Tres tombs6

Els més de 800 participants marxaran a casa seva no només amb un record aclaparador del seu pas per la ciutat, sinó també amb un el goig en llaor a Sant Antoni Abat de Joan Baptista Parés. Tots ells, que són qui han dibuixat uns Tres Tombs que han fet que Mataró lluís i se sentís més que seva la capitalitat atorgada enguany per aquesta festa. Una aposta cultural feta des de l’Ajuntament que el mateix alcalde, Joan Mora, ha definit com “els millors Tres Tombs de la història” i que ha ajudat a traçar el camí per reconduir la diada de Sant Antoni Abat a Mataró.