Helena Bagué (El Pot Petit): "Fa molts anys que treballem per dignificar la música per al públic familiar"

Parlem amb l’Helena Bagué (o la Jana) per conèixer més a fons El Pot Petit, un dels grups amb més renom del moment i que visitarà el festival Tral·larí

  • Gisela Ferrer // Fotos: cedides
  • Divendres, 13 Setembre 2019 09:08

Cultura 2019, el pot petit

El Pot Petit, nascut el 2009 a l’Alt Empordà, presenta temes propis amb música, lletra i una posada en escena molt treballades. El dissabte, els més petits podran gaudir d'aquest món màgic a les 17 h al Parc de l’Escorxador.

Com va néixer El Pot Petit?

Vam néixer com a duet, en Siddartha i jo, amb una guitarra i veu, i la cosa ha anat creixent fins al punt que ara som vuit músics a l'escenari. I estem preparant l'espectacle dels 10 anys, en què som 13. Venim del món de l'educació i de les arts escèniques i teníem la inquietud de crear espectacles musicals de qualitat, que combinessin, a part de la música, els titelles i el teatre.

Què tenen d'especial els vostres concerts?

Són concerts teatralitzats, hi ha un fil conductor: en Pau i la Jana viuen al Pot Petit, un món màgic on tot pot ser. Allà hi tenen uns amics, els diferents personatges, que surten en forma de titella i van presentant les diferents cançons.

També hi ha coreografies i ritmes ben diferents.

La dansa, connectar el cos amb la veu, ajuda a fer més gran la cançó i que els infants hi interactuïn. També ens agrada que ja de ben petits puguin escoltar diferents estils musicals per començar a educar l'oïda i conèixer diferents ritmes i melodies.

Perquè és important la música per als infants?

Jo crec que ajuda amb tot. La música connecta d'una manera molt profunda amb tots nosaltres i contribueix molt al desenvolupament els primers anys i durant tota la vida. El llenguatge de la música l'entenen ja des de nadons.

D'on traieu la inspiració?

Intentem posar-nos al lloc dels infants i pensem què els pot interessar i motivar. Els pirates, per exemple, els criden molt l'atenció. Aprofitem els personatges per donar algun missatge o transmetre algun valor a través de la cançó, així arriba molt més.

A quines edats us dirigiu?

Tenim un espectacle per a nadons (0-3), que el fa El Pot més Petit, una branca de la companyia. Els altres, en principi, van adreçats al públic de 3 a 8 anys, però ens trobem tant amb vídeos de nadons d'1 o 2 anys que ja ballen les cançons, com amb més grans, de 10 i 12 anys, a qui els encanta la nostra música.

Com rebeu l'èxit?

Quan vam començar fèiem les coses tan bé com podíem però no imaginàvem que acabaríem en una plaça amb 2.000 persones, i totes cantant unes cançons creades per nosaltres. I això és molt emocionant. A més, ens agrada molt el contacte amb el públic, sempre baixem a fer-nos fotos i ens agrada que ens expliquin històries relacionades amb les cançons. També a través de les xarxes som molt actius i ens agrada rebre els inputs de les famílies.

Com és la vostra activitat?

Frenètica [riu]. Aquest any està sent molt boig i molt bonic a la vegada. No parem. A l'agost hem fet 16 actuacions, i al setembre tenim les mateixes o més. També estem amb l'espectacle dels 10 anys, que portarem aquest últim trimestre a teatres i auditoris molt importants. Ens espera un final d'any molt entretingut i mogut.

Sembla que és ara que hi ha un boom de grups infantils.

Jo crec que no és fruit del moment; molts de nosaltres fa molts anys que treballem per dignificar la música per al públic familiar. Fins ara ha estat una mica menystinguda o arraconada, perquè a vegades tenim prejudicis i pensem que, com que és per a nens, pot ser qualsevol cosa. I crec que tant nosaltres com Dàmaris, Reggae per Xics, Xiula i molts altres estem mostrant que és tan important com la música per a adults i que podem estar als mateixos escenaris. La gent respon moltíssim, anem a qualsevol lloc i està a rebentar.

L'èxit d'aquests grups és també gràcies a YouTube.

La manera de consumir la música ha canviat i els vídeos han pres molta importància. En aquesta onada també ens hi hem sumat nosaltres. La veritat és que també ens ha sorprès molt el fet que els vídeos tinguessin milions de reproduccions i que funcionessin tan i tan bé. Els nens, quan els agrada una cosa, s'ho miren moltes vegades, i això fa que acabis formant una mica part de la seva família.

Teniu entre mans algun projecte futur?

En tenim molts; som uns culs inquiets i ens agrada anar innovant. El ritme de les actuacions, per desgràcia, no ens permet parar per crear. Aquest setembre, si tot va bé, traurem el disc dels 10 anys, un recopilatori de les cançons més emblemàtiques arranjades de nou i que sonen increïblement bé. I tenim altres cosetes que encara no podem dir, però esperem poder explicar ben aviat.