El Ball de Gitanes de Mataró ja té música pròpia

Diumenge al Monumental, el col·lectiu presentarà el seu nou disc

  • Berta Seijo / Foto: arxiu
  • Divendres, 11 Octubre 2013 00:00

Cultura, Ball de Gitanes

Fa quatre anys que per Carnestoltes animen la festa amb les seves actuacions, i cinc que van retornar aquesta pràctica del folklore català al punt de mira de la ciutat. D’aquesta manera, el Ball de Gitanes de Mataró s’ha anat consolidant mica en mica al nostre territori, però ja era el moment d’aportar originalitat a una dansa més aviat tradicional.

Enguany, a les coreografies úniques ideades per Pompili Massa se li afegeix una recopilació de temes creats exclusivament pel Ball de Gitanes de Mataró. La Principal de la Bisbal ha posat veu i música a tots els temes, que es presentaran oficialment aquest diumenge a la tarda al Monumental.

Segons l’Eva Ribas, presidenta de l’Associació cultural i d’esbarjo Mestres del Gai Saber, l’experiència de gravar un disc per a la ballada de gitanes ha estat “més que positiva”. Les ganes i l’esforç que hi han posat han donat els seus fruits en forma de cançons musicades per La Principal de la Bisbal i arranjades per Francesc Cassú. “No parlem de cap còpia, sinó de temes fets expressament per a la banda mataronina”, afegeix Ribas. La sintonia barreja cobla i orquestra, i la tria de La Principal ha estat més aviat motivada pel tipus de sonoritat i manera de fer que té el grup.

Però, quin és l’objectiu de gravar un recopilatori amb tots aquests temes? “La nostra intenció és deixar un patrimoni cultural per a la societat, perquè quedi constància d’aquest llegat”, respon la presidenta de l’associació. El disc es podrà comprar el dia de l’estrena i a la botiga Abacus a partir de la pròxima setmana.

L’estrena
Diumenge a partir de les 18h, i després d’un petit parlament, el cos de dansa del Ball de Gitanes pujarà a l’escenari del Monumental per posar en pràctica la nova música i coreografia creada per Pompili Massa. “Estem més que agraïts a en Pompili i a en Francesc per tota la feina que han fet, sense cobrar un duro”, vol deixar constància la presidenta. La resta de personatges que acostumen a interactuar amb els ballarins durant esdeveniments com el Carnestoltes no sortiran a escena, “tot i que no es descarta que estiguin voltant per la zona de butaques”.
Ribas explica que cada vegada se senten més recolzats per l’Ajuntament “Ha costat que se’ns valori però de mica en mica es veu com des del consistori es fa el possible per reconèixer la nostra feina”.