“Veig la colla amb molta maduresa”

Entrevistem Mia Castellví, cap de colla dels Capgrossos de Mataró en la seva millor temporada de la història

  • Marta Gómez
  • Dilluns, 28 Novembre 2016 13:09

Mia Castellví, cap de colla

Tanqueu l’any de la millor temporada de la història pels Capgrossos.

La sensació de la temporada és molt bona. Hem fet més actuacions que mai, exactament 42. També hem fet més castells de nou que mai. La sensació és que dominem molt bé tots els castells de vuit i de vuit i mig i els bàsics de nou, que són el tres de nou amb folre i el quatre de nou amb folre. Alguns anys no teníem el 5 de vuit, altres la torre de vuit costava molt, els últims anys el tres de nou no sortia... en canvi, ara, tot això ho tenim ben consolidat.

Això us fa avançar cap a la Gamma Extra.

Això ens fa creure més en la Gamma Extra i buscar-la amb més intensitat. El castell de Gamma Extra abans era un colofó de final de temporada. En fer-ne un ja havies fet la temporada perquè el més difícil era tota la resta: gent, assajos, etc. Ara, en canvi, sembla que això està consolidat i també la categoria. Aquest any hem aconseguit fer diversos castells de Gamma Extra amb diferents estructures.

Heu treballat molt.

Hem avançat, per exemple, en la torre de nou amb folre i manilles que sembla que ara la dominem més. Pel que fa al folre i les manilles els hem treballat bastant i sembla que ja sabem com va. Abans pràcticament fins a la plaça d’actuació no sabíem com ens respondria tot el castell i la veritat és que ara ja li hem pres la mida. Per això creiem que és una estructura que podrem acabar de consolidar en els propers anys i bo i no haver descarregat el 9 de 8 ni el 5 de 9 amb folre la sensació d’assaig és que ja els coneixem, que ja sabem per on van i que són uns castells que ben aviat els Capgrossos també podrem dominar.

El 5 de 9 amb folre no el vau ni celebrar.

Això és bo: saber que el tens per descarregar i no ho aconsegueixes. De fet, el treball de l’estructura del cinc ha estat molt bo i em sembla que som la colla que més 5 de 8 hem fet a plaça, n’hem fet 15. Hem treballat molt a l’assaig i totes les proves del 5 de 9 amb folre la veritat és que funcionaven molt bé. L’intent que vam fer d’aquest castell al Concurs ja es va veure que era un 5 de 9 molt sòlid, que va pujar molt bé. Aquest últim [a Terrassa] no va pujar tan bé i sobretot el vam perdre per dalt: una mica de nervis, la precipitació... però quant a l’estructura estaven treballant molt bé.

Ha estat any de Concurs. Temporada més difícil?

No. En els anys de Concurs et pots plantejar un segon tram de temporada molt més potent. De seguida nosaltres ja vam accelerar per fer tres castells de vuit a Granollers, fer castells de nou a Sabadell, tripleta màgica al Born,... per arribar bé al Concurs. Ja se sap que al Concurs vindrà gent i es podran fer construccions amb moltíssima gent. Això, els anys que no n’hi ha no passa. Normalment tens gent per Santes i fins a mitjans d’octubre no tornes a tenir prou gent per assajar Gamma Extra. L’any de Concurs, en canvi, et permet això: tenir assajos més bons i el dia del Concurs tenir una pinya pròpia. Aquest any érem 600 persones, cosa que et permet ser prou gent fer el que vulguis.

Com has vist la colla aquesta temporada?

Es veu una maduresa forta, sobretot després d’algunes caigudes fortes que hem patit. Hem estat capaços de tornar a fer castells de nou i altra vegada un Gamma Extra, això és maduresa. Aquest any també hem tingut molts recanvis de posicions, molta gent nova a folre, a tronc, molta canalla, de pinya,.... com a colla hem estat bé tot i que sempre en vols més.

Aquesta temporada també ha estat especial pels vostres 20 anys.

Aprofitant que ha estat el nostre 20è aniversari vam fer una diada en la qual vam relacionar els 20 anys amb vint castells diferents. Vam fer estructures diferents i potser poc habituals perquè pogués pujar gent que no pujava des de feia anys, gent nova i també els més actius. Aquell dia vam fer una fotografia amb 400 capgrossos amb camisa i vam animar una mica més a la gent. A més a més, aquest any ha entrat molta gent nova, amb energia i ganes, molts joves i s’està fent força activitat social. Penso que estem en un bon moment.

T’acomiades com a cap de colla.

Sí. M’acomiado aquesta temporada. Jo ja havia fet la meva etapa com a cap de colla ara fa tres anys. L’any passat ho va fer en Jordi González però va ser una temporada dura i no es va tornar a presentar. Jo vaig fer la proposta de fer de cap de colla un any més per fer de pont entre en Jordi González i en Cugat Comas, que en principi serà el que es presentarà l'any vinent. Aquesta temporada en Cugat ha estat com a sots cap de colla per acabar-lo de rodar una mica més i acabar-lo de preparar per afrontar el gran repte.

Seguiràs vinculat a la colla, però.

Portem vint anys fent això, no crec que ara d’un dia per l’altre pugui deixar-ho.

Cap a on creus que ha d’anar la colla?

Jo crec que s’ha de seguir el curs. Tenir molt bé els castells de nou bàsics, els de vuit òbviament i plantejar-se Gamma Extra a més diades. Com més, millor. Aquest any hem portat Gamma Extra a les diades de Les Santes, Concurs, Girona, Tots Tants i Diada de Minyons. Ja és un èxit que els Capgrossos ens hàgim plantejat Gamma Extra aquesta temporada en cinc diades. Però pot ser més.

El sostre casteller cada vegada és més alt.

Els Capgrossos van a bon ritme. Jo crec que descarregar aquests castells i ajuntar-los amb el pilar de vuit ja seria una bona fita. Poder descarregar la torre de nou, tornar a fer tant el 9 de 8 com el 5 de 9 i ajuntar-ho amb un bon any de pilars pot ser una temporada molt i molt bona.