La tercera torre de 9 dóna el cinquè lloc al Concurs

Els Capgrossos acaricien l'aleta de l'imponent 5 de 9 en una diada memorable

  • Cugat Comas i Fotos de Joanna d'Arc Bermúdez
  • Dilluns, 03 Octubre 2016 10:46

Capgrossos Concurs Tarragona 2016

Un dia memorable, per ser recordat durant temps. Els Capgrossos de Mataró van deixar  empremta diumenge, en el millor Concurs de la història descarregant a Tarragona la seva tercera torre de 9 de la història. Per primera vegada plantaven bandera amb el seu castell més mític, després de dur-la ja a l'arena de l'antiga plaça de toros el 2010, el 2012 –carregada– i el 2014. El Concurs va aixecar acta atorgant la cinquena posició a la colla, que més enllà de punts i altres components deixa un altre grapat de segons per la posteritat. No van reeixir ni tan sols carregant-lo, però els Capgrossos van ensenyar a tothom que poden fer el 5 de 9. Un autèntic monstre. Una dimensió superior. 

El XXVIè Concurs de Tarragona havia aixecat més expectatives que mai i el resultat va fer justícia a aquest caldo de cultiu. Els Castellers de Vilafranca van guanyar-lo per vuitena vegada consecutiva, perllongant el seu regnat, però van necessitar fer –i es diu aviat– la millor actuació de tota la història per superar una combativa Colla Vella, que tot i no tenir el dia va plantar batalla fins al final. Els dos castells de 10 descarregats dels Verds valen una victòria que els rosats van buscar in extremis amb l'inèdit 3 de 9 sense folre. Van estar a pocs segons de carregar-lo, però finalment la llenya els va remetre al tercer lloc. La Jove de Tarragona va quedar segona, com el 1994.

Capgrossos Concurs Tarragona 2016

A la seva i a totes

Els Capgrossos, a qui alguna vegada se'ls havia girat en contra l'olla a pressió que és el Concurs, van demostrar en les dues primeres rondes que el seu eslògan d'anar a totes no era pas fullaraca. Els blaus, a la seva, van treure nervis i mandres d'entrada amb un 3 de 9 tan dominat que quasi semblava un tràmit. Un trenca-glaç per fer passar al darrere, en segona ronda, una senyora torre de 9 amb folre i manilles. Eren uns 700 efectius entre camises i samarretes i van tancar un peu imponent, en un ritus de concentració quasi marcial. Va ser la clau, una base granítica, perquè l'operació fos un èxit. Pinya i folre van ser vetusts de mena i a sobre les manilles van poder treballar quan el tronc ho va demanar. No va ser una torre plàcida, però tampoc va fer pampallugues en cap moment. Va pujar serena i va baixar amb gran equilibri. I un cop se sabia descarregada, la colla va esclatar d'eufòria.

En tercera ronda hi va anar el pas de gegant. Avançar cap on no s'havia anat mai, l'intent més imponent de 20 anys de castells maresmencs. El 5 de 9 amb folre era l'objectiu i altre cop va bastir la base amb clarividència, deixant molt bones sensacions durant bona part del seu ascens. Se sabia que el castell era llarg però la pujada donava esperances d'èxit amb dosos col·locats i l'entrada de la canalleta. El 5 es carrega amb dues aletes i els blaus van estar a punt de fer la primera, a tres segons de carregar el colós. Però es va esquinçar per dalt. Una expedició de molt mèrit que va veure el cim però no hi va poder arribar.

Capgrossos Concurs Tarragona 2016

De colla gran

La caiguda de 5 és multitudinària i va rebregar tothom sense fer massa mal, però. Tot i això, els de blau van optar per no repetir l'intent gran i també deixar al tinter el 9 de 8, que voler fer fructificar en les pròximes setmanes. La seva resposta a la llenya però va ser de colla gran al plantar amb caràcter un 4 de 9 amb folre ben apamat, tot i allargar-se per cansament a la baixada, que rubricava, si no es compten els pilars, una seqüència màgica. 3 de 9, torre de 9, 4 de 9. Com Tots Sants del 2010 i el 2014. Però al Concurs de Tarragona. Els millors Capgrossos en un dels seus millors dies.