Els Capgrossos es reconcilien amb "el seu" castell

Descarreguen per fi un castell de 9 en l'inici de la seva "Traca final"

  • Cugat Comas i Fotos de Lluís Rugama
  • Dilluns, 19 Octubre 2015 10:21

El 4 de 9 dels Capgrossos a Tarragona

El 4 de 9 és el castell dels Capgrossos. Aquell que els suposa més, la bandera que més els agrada hissar. Arribar a mitjans d'octubre sense haver-lo completat era una anomalia històrica simptomàtica del 2015 a la baixa, irregular, dels de la camisa blava. Aconseguir-lo completar diumenge, a Tarragona, ha de ser un revulsiu potent per al remat final de temporada. 10 anys després de ser-hi per darrer cop, els de blau tornaven a l'antiga Tarraco sense que fos al Concurs de Tarragona i el botí que van endur-se és potent, sobretot perquè en reconciliar-se amb el seu castell i amb els castells de 9, la colla es reconeix més a si mateixa. Després de mesos de piules, la traca final porta petards. I la metxa està encesa.

A Tarragona feien d'amfitrions els Xiquets que van ensenyar una bona torre de 8, un 3 de 9 solvent però els va caure el 5 de 8 després de carregar, uns Xiquets del Serrallo que no van poder amb la torre de 7 que van desmuntar primer i intentar després i una Jove de Sitges amb el 4 de 7 amb l'agulla de millor cromo.

No va ser una actuació plàcida, la dels Capgrossos. Després de setmanes agafant to a assaig sense poder portar els arguments a plaça, es tornava a pensar en els castells de 9 i això sempre comporta un plus de nervis, més revolucions. La torre de 8 d'obertura no ho va notar, tot i que potser va tenir un punt de tensió en la seva execució, molt canònica. El que fins ara havia estat el castell top de les darreres setmanes, era el pòrtic d'una actuació que volien major. I per això s'anunciava el 4 de 9 en segona ronda, tancant una pinya de qualitat gràcies a la inestimable ajuda de Xiquets de Tarragona, del Serrallo i Jove de Sitges. A la primera sonaven gralles i el castell presentava bones mides i sensacions però abans que entressin dosos des del tronc es va manar avall. Els Capgrossos, amb el seu castell, són molt Capgrossos.

A la segona, per implosió

Tot i els dubtes generats, la colla va repetir amb el mateix castell, agafant-lo amb el dipòsit menys ple però amb un puntet més gran de ràbia. El 4 de 9 es va enlairar potent però dur, exigent sobretot a la base amb una carregada oportuna i una descarregada de molta defensa a la sala de màquines, un folre amb força debuts que va saber donar el do de pit. L'execució, bona de ritme, va fer encendre guspires que van permetre que a la segona el castell bandera s'encengués per complet. Descarregat per implosió.

L'exigència d'aquest envit va fer reservar forces, descartar tant el 3 de 9 com el 4 de 8 amb l'agulla i optar els Capgrossos per un bon 3 de 8, preludi del germà gran que hauria d'anar sobre un folre diumenge que ve a Girona. El castell hi és i està bé.

La cirereta del pastís va venir a la ronda de pilars amb un pilar de 7 folrat, segon tot just de la temporada, enlairat amb gran suficiència sobretot en una de les millors carregades que han fet mai els de blau. De cop hi havia qui ja pensava a pujar-lo un pis, minuts després que estiguéssim a mitjans d'octubre, sense ni tan sols el 4 de 9. Tarragona ha tret el tap i ara depèn dels Capgrossos que el raig de castells en porti més com els de diumenge, alguns de superiors o fins i tot algun d'inèdit.