Els Capgrossos es retroben, per fi, a Vilassar de Mar

Fan el 4 de 9 i estrenen el 3 de 8 i la torre de 8

  • Cugat Comas i Fotos de Capgrossos
  • Dilluns, 23 Juny 2014 11:45

Alegria després del pilar de 6

Els Capgrossos de Mataró van trobar diumenge a Vilassar de Mar tots els elements que, quasi desesperats, havien buscat durant tot el primer tram de temporada. La petita vil·la maresmenca va ser talismà perquè els blaus, que havien entrat en una crisi castellera i identitària, s’hagin retrobat amb si mateixos. En un migdia de xafogor enganxosa, la colla maresmenca va poder descarregar la torre de 8 d’entrada i, per fi, el 3 de 8 en segona ronda i després d’un altre intent desmuntat. Tret el pes de sobre del 3 la colla va brillar signant el seu segon 4 de 9 amb folre del curs i el segon pilar de 6 en dos dies.

L’actuació va començar amb l’Alcalde de Vilassar destapant la placa que recorda el 4 de 9 fet fa un any a la plaça. Els Capgrossos no reconeixien obertament que volguessin reeditar aquell “nou” perquè el plantejament de la Diada els feia prioritzar dos objectius abans. Primer de tot el 2 de 8 amb folre. La torre, que havien intentat sense èxit –intent desmuntat– a inicis de mes a Mataró, va tornar a pujar senyorial com aquell mateix dia i es va bastir amb aparent tranquil·litat. Amb un bon treball de soca, folre i terços, els Capgrossos van saber extrapolar la desimboltura que tenen en el tronc al nou marc dels 8 pisos. Una torre primerenca, sí, però prometedora també. Moral per a la tropa i altre cop a pel 3 de 8.

El 3 de 8, per fi

El 3 de 8 de segona ronda era quasi qüestió d’estat pels maresmencs. Apartava a la tercera ronda el virtual 4 de 9 i és que entre la rotllana blau marí s’apostava per, al quart intent, poder descarregar un castell que els ha girat l’esquena, enguany. Ahir tampoc va ser fàcil. El primer intent, apamat i quiet ratllant l’escàndol, va veure com l’aixecadora es retardava donant massa marge d’interpretació a l’enxaneta, que va intentar encavalcar-se en tres ocasions. El 3 es va desmuntar dubitativament després d’eternitzar-se amb tot el pes dalt i no patir en excés. Finalment això va tenir un efecte ambivalent i l’intent desmuntat va servir per veure que el 3 tenia molta vida i era més que possible. I en efecte, en repetició i més lleig, amb enxaneta nou, els Capgrossos van poder descarregar el 3 de 8. Se’l van creure, el van assolir i el van assumir. El més celebrat en una dècada, com a mínim.

Descarregats de fantasmes, la colla va tocar a sometent i amb la complicitat dels veïns del poble i de tres quartes parts dels Castellers de Terrassa presents van bastir una pinya imponent de 4 de 9 amb folre. A partir d’aquella soca, el 4 va repetir l’esquema de l’Aniversari, demanant amb tot el pes a dalt una bona dosi de tècnica, tant a tronc com a folre. Però si algun castell és marca de la casa és aquest i, entre l’alegria de plaça i colla, Vilassar va ser plaça de 9 per segon cop consecutiu.

Era el dia i l’actuació no es podia tancar de cap altra manera. Pilar de 6 impertèrrit dels Capgrossos, que el dia abans ja l’havien completat al Carrer de Sant Joan de Mataró i transmet sensacions òptimes per anar dalt d’un folre. Quatre alegries per uns Capgrossos necessitats de bones notícies.