Art Brut a la Nau Gaudí

L’exposició “L’art irreductible: miratges de l’art brut” es podrà veure fins al 20 de gener i comparteix seu amb la Model de Barcelona

  • Redacció // Foto: cedida
  • Divendres, 23 Novembre 2018 00:00

Cultura 2018, art brut nau gaudí

Una mostra i dues seus. La Nau Gaudí inaugura dijous 22 de novembre “L’art irreductible: miratges de l’art brut”, una exposició que es podrà veure simultàniament a la Model de Barcelona i que aborda un dels fenòmens artístics més rellevants del segle XX: l’art brut.
Ara bé, tot i desenvolupar-se en dues seus, cada mostra té ànima pròpia. La de la Model es podrà visitar fins al 13 de novembre, mentre que la de la Nau Gaudí estarà activa fins al 20 de gener.

Així, "L’art irreductible" indaga en les entranyes del gran miratge contemporani de l’art brut i rastreja els fons de la Col·lecció Bassat per exemplificar les cinc grans intuïcions que el caracteritzen col·lectivament: l’espontani, el primitiu, el visionari, la necessitat i la singularitat.

Comissariada per Mery Cuesta (encarregada de portar la mostra sobre art penitenciari “Bálsamo y Fuga” al CaixaForum de Barcelona), l’exposició oferirà dilluns 26 una visita guiada amb la comissaria i el col·leccionista Lluís Bassat.

L’art brut
La mostra se centra en una etiqueta que es va encunyar durant la dècada dels 40 i que va sorgir per denominar creacions artístiques realitzades en llocs com centres psiquiàtrics, presons o espais d’aïllament.

No obstant això, el terme començaria al llarg del segle XX a incorporar noves subcategories, a ser revisat o reanomenat com a outsider art. Així, l’art brut ha anat derivant en una amalgama confusa de significats fins a convertir-se avui en un miratge col·lectiu, capaç de reflectir un nombre gairebé il·limitat de pràctiques artístiques.

Activitats paral·leles

TAULA RODONA COL·LECCIONISME OUTSIDER: LA PASSIÓ PER LA SINGULARITAT. Dilluns 4 de desembre del 2018 a les 19.30 h. Hi intervenen José M. Batalla i Eva Calatayud, i condueix l'acte Mery Cuesta.

XERRADA L’AFFAIRE “GAUDÍ-LAFFOLEY”: GAUDÍ A LA ZONA 0 DE NOVA YORK. Dimarts 18 de desembre del 2018 a les 19.30 h. A càrrec de Marc Mascort, arquitecte.

PRESENTACIÓ DEL CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ. Dijous 10 de gener del 2019 a les 19.30 h. A càrrec de Núria Poch, directora del Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró.