La Cambra de la Propietat Urbana nega una bombolla dels lloguers

Els preus se situen en registres previs a la crisi però n'atribueixen la pujada a una "normalització del preu"

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i Cambra Propietat
  • Dijous, 21 Setembre 2017 12:05

Ciutat 2017, bombolla lloguersTant al conjunt del Maresme com a les principals poblacions de la comarca, s’ha observat una estabilització en la nova contractació d'habitatges de lloguer i una recuperació dels preus de lloguer. Així ho reflecteix l'informe de la Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme, que destaca que el nombre de contractes de lloguer d’habitatges l'any passat va ser inferior als dels anys 2015 i 2014 en el conjunt de la comarca.
Aquesta tendència descendent ha canviat en el primer trimestre de 2017, en què el nombre de contractes registrats a la comarca ha estat de 2.273, per sobre dels 2.216 del primer trimestre de 2016 o dels 2.227 del darrer trimestre de l’any passat.

Els preus a l'alça

Pel que fa als preus dels lloguers a Mataró i la comarca segueixen una tendència a l’alça, que es va iniciar a partir del segon trimestre de 2014. A Mataró des de l’any 2008 el preu no va deixar de disminuir fins a arribar al mínim registrat l'any 2014, 484 euros de mitjana. A partir de llavors, el preu va començar lleugerament a remuntar, tendència que s’ha consolidat fins a aquest 1r trimestre de 2017, en què s’ha assolit un preu mitjà del lloguer de 555 euros. Des del punt de vista dels membres de la Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme, aquesta pujada de preus s’ha d’interpretar com una normalització del lloguer i no com una "bombolla".

Ciutat 2017, bombolla lloguers

Similar a la comarca

Un procés semblant s’ha seguit al conjunt de la comarca, en què també els preus van anar baixant des del 2008 fins a principis del 2014, quan van arribar a l’import mitjà més baix, 536 euros. Aquest import, però, s’ha anat corregint fins a assolir-se el 2017 un lloguer mitjà de més de 600 euros.
Cal destacar que a Premià de Mar, els preus dels lloguers d’habitatges sempre s’han mantingut en valors superiors als de la resta de poblacions estudiades. Per la seva banda, els lloguers sempre s’han mantingut en valors semblants a Calella i a Pineda de Mar, amb oscil·lacions en els preus menors que a la resta de municipis maresmencs.