Un futur incert pel Club Nàutic

L’antic Club Nàutic anirà a terra pel seu cost i la seva degradació

L’antic Club Nàutic sempre ha estat un edifici polèmic. De fet, ho ha estat des de la seva creació l’any 1967. I durant les darreres setmanes ha tornat a ser portada perquè el Consell Comarcal va renunciar a la concessió administrativa sobre aquest edifici dos anys abans de l’expiració d’aquest document. Això ha provocat que l’Ajuntament hagi proposat enderrocar-lo, fet que, alhora, posa en dubte el futur del Club Nàutic com a equipament municipal per Mataró.

 

El Club Nàutic de Mataró va ser construït el 1967. L’Ajuntament franquista, encapçalat per Pedro Crespo, volia construir el port esportiu en l’actual emplaçament de l’edifici en qüestió. Tot i així, el moviment veïnal i algunes forces contràries a la dictadura van oposar-s’hi i van aconseguir que l’equipament del port s’acabés desplaçant cap a ponent. Després, l’edifici ha acollit durant molts anys les aules de l’Escola Universitària del Maresme. Una ubicació que va traslladar-se a les instal·lacions del TecnoCampus Mataró-Maresme el curs 2010-2011. Saquejos i queixesUn cop efectuat el canvi, l’edifici de l’EUM va quedar pràcticament abandonat. El juny del 2010 encara s’hi van realitzar les proves de Selectivitat i durant l’estiu del 2011 s’hi van rodar algunes escenes de la popular sèrie de TV3, La Riera. Va ser a partir d’aleshores quan, en pocs mesos, l’edifici va patir saquejos importants. Tot i així, el deteriorament d’aquest espai, que ha quedat completament obert, ha anat en augment i ha fet que molts indigents hi passin la nit i també s’hi hagin localitzat alguns drogoaddictes. Les queixes dels veïns han estat contínues i la situació ha empitjorat notablement en les dar­reres setmanes.

 

Insostenible mantenir-loEl conflicte, però, es va magnificar quan el Consell Comarcal va renunciar-hi. Tot i que la concessió expirava l’any 2014, l’ens comarcal va decidir no mantenir el contracte a causa de les despeses que els suposa mantenir un edifici buit. I és que la quota anual que s’ha pagar és de 50.000 euros. De totes maneres, aquest edifici ja no hauria de ser del Consell Comarcal perquè el 2009 es va signar un conveni de cessió a l’Ajuntament de Mataró per construir-hi un complex esportiu. Un conveni que va quedar paralitzat a Ports i Costes de la Generalitat.

 

Enderrocar-loDesprés d’aquesta renúncia, el govern de Joan Mora, de CiU, va proposar enderrocar l’antic Club Nàutic perquè no pot fer front a la despesa que suposa mantenir-lo dempeus. Això, tanmateix, anul·la qualsevol possibilitat de crear un complex esportiu de referència que també contemplava l’ampliació de les instal·lacions del Centre Natació Mataró. Com era d’esperar, aquesta notícia va despertar reaccions ràpidament. PP i PxC donen suport a l’opció del govern. I la CUP també, sempre que, un cop a terra, l’espai passi a ser d’ús públic i es converteixi en una zona verda. Ara bé, d’altra banda, PSC i ICV, antics socis de govern, en canvi, apostarien per rehabilitar i reaprofitar aquest immoble que, segons diuen, “gaudeix d’una ubicació privilegiada”.

 

Projecte amb cuaDurant el mandat de Joan Antoni Baron, del PSC, es va tirar endavant la iniciativa de crear un complex esportiu de referència que es vinculava amb l’ampliació de les instal·lacions del CNM. A l’efecte, es va elaborar un Pla Especial d’Ordenació de volums dels dos edificis que va ser aprovat pel Ple – amb el vist-i-plau anterior de la Direcció General de Ports. Així mateix, el CNM va presentar una proposta d’ocupació i usos de l’edifici del nàutic.

Si s’enderroca l’edifici, s’hi tornarà a construir? S’hi farà una zona verda? El que queda clar és que el futur d’aquest espai és del tot incert i polèmic, ja que les cessions i concessions no eixuguen els deutes que arrossegava l’EUM i que, teòricament, ha d’assumir l’Ajuntament de Mataró.

 

·Enderrocar, i després?L’enderroc de l’edifici és la proposta que guanya més força. No existeix prou finançament per mantenir-lo dempeus i el govern municipal s’ha posicionat en aquest sentit després del mal estat en que es troba l’edifici. El Consell Comarcal se n’ha desvinculat i l’Ajuntament ha de decidir ara si, un cop enderrocat, hi tornarà a edificar o si bé ho converteix en un espai obert al mar. Quin futur li espera al front marítim?

·Equipament?Malgrat la mala salubritat de l’edifici, algunes formacions del consistori – PSC i ICV-EUiA – defensen el manteniment d’aquest espai de la ciutat. L’immoble podria reutilitzar-se per oferir algun servei a la ciutat o, sinó, podria fins i tot aprofitar-se per a activitats vinculades amb l’Ajuntament de Mataró. El mateix PSC, quan era al govern, havia fet la proposta de crear un Centre d’Alt Rendiment que es vinculava amb l’ampliació del Centre Natació Mataró.

·Centre de referènciaEl Centre Natació Mataró ja va posicionar-se amb un projecte que va ser aprovat el juliol del 2007. El trasllat de l’Antic Club Nàutic encaixava amb la iniciativa d’ampliar les instal·lacions del CNM. El projecte consistia en l’aixecament d’un pis, la construcció d’un gimnàs que duplicaria la capacitat actual i una sala social. Igualment, les reformes del Club Nàutic permetrien que el conjunt de les instal·lacions es convertís en un centre de referència quant a esports nàutics.

·Zona verdaL’enderrocament de l’Antic Club Nàutic suposaria l’obertura d’aquest espai. Actualment, aquest edifici es pot concebre com una barrera del front marítim mataroní. Així ho considera l’arquitecte Agàpit Borràs, que assegura que “aquesta zona ha de quedar completament neta i ser d’ús públic”. Així doncs, la proposta d’una zona verda és la que defensa actualment la CUP, que vol un passeig marítim “que no sigui un tap arquitectònic”.