Desmantellen una xarxa de comerç amb obres d'art per finançar l'Estat Islàmic

La policia espanyola ha fet dos registres a Argentona, tres a Barcelona i han detingut dues persones de la capital

Les obres requisades

La policia espanyola acaba de desmantellar una xarxa que comerciava amb obres d'art espoliades a Líbia, les quals servien per finançar el terrorisme jihadista. El resultat de l'operació ha estat la detenció de dues persones a Barcelona i l'efectuació de cinc registres, dos dels quals s'han fet al municipi d'Argentona. Els escorcolls a Barcelona i a Argentona s'han efectuat al taller on es reparaven les peces, la nau on s'emmagatzemaven i la galeria d'art.

Els detinguts són dos homes de 31 anys de nacionalitat espanyola i se'ls acusa d'una presumpte participació en el finançament del terrorisme, de pertinença en una organització criminal, encobriment, falsificació documental i contraban. Suposadament són dos experts en art que adquirien peces de valor històric-arqueològic a territoris sota setge de grups afins al DAESH i les venien a la seva galeria situada a Barcelona. Participaven presumptament d'una xarxa amb base a Catalunya i col·laboracions internacionals.

Les obres

Els investigadors han intervingut diverses obres d'art, set mosaics, peces d'origen egipci i sarcòfags, originaris d'una regió del nord de Líbia i de la zona tripolitana, prop de la capital. En alguns casos les compraven per encàrrec dels detinguts i feien l'enviament des d'altres països per no cridar l'atenció, mentre que en d'altres les feien passar per objectes sense valor. Altres peces presentaven cops i marques que indiquen una possible extracció violenta i no controlada del sòl.