Possible cas a Mataró d'infecció per virus de Chikungunya

Des del 2010 fins al 2013 s'han detectat a Catalunya 8 casos d'aquesta malaltia al territori

  • Redacció
  • Dimarts, 17 Juny 2014 11:01

El mosquit tigre

Possible primer cas a Mataró d’infecció per virus de Chikungunya. L’Agència de Salut Pública havia detectat, fins a la setmana passada, 3 casos importants d'infecció d’aquest tipus, un virus que té un origen africà i provoca febre i dolors articulars intensos, que poden arribar a ser molt molestos, fins i tot invalidants. Les tres persones infectades havien viatjat fa poc a països del Carib, des d'on han importat la malaltia on aquesta és endèmica però aquest no és el cas de la possible infectada mataronina. El Tot Mataró ha parlat amb la possible afectada, que està en espera que li confirmin el seu cas, confinada a casa i de baixa: “Els primers dies no em podia ni moure, ni estar dreta, primer va ser la febre i després un gran dolor per tot el cos”, explica. En espera dels resultats de l’Hospital Clínic que confirmin que és un cas d’aquest virus, l’Hospital de Mataró fa el seguiment mèdic.

El virus Chikungunya té un origen africà; provoca febre i dolors articulars intensos (especialment als canells i turmells), que poden arribar a ser molt molestos, fins i tot invalidants. La simptomatologia pot durar setmanes, tot i que l'artritis pot durar més temps. Pràcticament tots els casos evolucionen favorablement. El virus es transmet per la picada de mosquits del gènere Aedes, que actua com a vector de la malaltia. La transmissió directa entre persones no està demostrada.

Els casos confirmats de Chikungunya a Catalunya s’ubiquen a Vilassar de Mar i Lloret però a l'afectada els mosquits tigre la van picar a Sant Cebrià de Vallalta: “Vaig notar que em picaven quan estava netejant una piscina, em van picar molt i al cap d’unes hores ja van començar els símptomes, començant per la febre”. Ara la mataronina ha de ser molt curosa que cap altre mosquit la piqui perquè podria contagiar el virus: “durant 10 dies hi ha possibilitat de contagi”, explica.

Prevenció
Les principals mesures de prevenció per les picades de mosquits del tipus Aedes són: eliminar llocs on aquests insectes es reprodueixen (dipòsits d'aigua naturals i artificials), aplicar repel·lents a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, que cobreixin la major part de la superfície del cos. L'ASPCAT manté els controls d'alerta i vigilància de la possible importació de més casos. Des del 2010 fins al 2013 s'han detectat 8 casos d'aquesta malaltia a Catalunya, tots ells en persones que havien viatjat a països on la malaltia és endèmica.