Detenen dos homes acusats de clonar 400 targetes de crèdit a Mataró

Els arrestats feien servir el mètode de l''skimming'

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 28 Febrer 2014 10:52

Un dels caixers sabotejats

Els Mossos d'Esquadra van detenir el 16 de febrer dos homes de nacionalitat romanesa, de 33 i 27 anys i veïns de Girona, acusats de falsificar targetes de crèdit en almenys sis caixers automàtics de Mataró. Els arrestats feien servir el que, en argot policial, es coneix com el mètode de l'skimming', que consisteix a posar dispositius electrònics als caixers per aconseguir les dades bancàries i gravar-les en targetes falses per fer reintegraments de forma fraudulenta o per vendre-les al mercat negre. La policia calcula que, amb les dades obtingudes, els detinguts van clonar 400 targetes. Els dos homes van passar a disposició judicial el 18 de febrer i el jutge en va decretar la llibertat amb càrrecs.

La investigació va començar el 20 de gener, quan la policia va saber que s'havia instal·lat un aparell a la ranura d'accés d'un caixer automàtic de Mataró que permetia copiar les dades bancàries de les targetes de crèdit. En les dues setmanes següents, es van trobar quatre mecanismes iguals instal·lats en quatre caixers més de la mateixa localitat. Aquest mètode es coneix com a 'skimming', l'usen grups criminals per aconseguir les dades bancàries i gravar-les en targetes falses per fer moviments fraudulents. Utilitzen una regleta que instal·len a la part superior del caixer, que simula formar part del rètol i que conté una microcàmera, que utilitzen per enregistrar el número PIN. D'altra banda, insereixen un dispositiu propi de lectura de la banda magnètica de targetes bancàries. Posteriorment, graven les dades obtingudes en altres suports plàstics i realitzen reintegraments de forma fraudulenta o, venen les dades per Internet al mercat negre. Per aquest motiu, algunes víctimes s'adonen que tenen càrrecs efectuats en altres països.

Mètode perfeccionat

Els dos detinguts a Mataró, instal·laven a primera hora del matí el dispositiu en caixers que havien seleccionat prèviament. Al cap d'unes quinze hores, els arrestats recuperaven el mecanisme amb la informació de les dades de les targetes i els números personals secrets de tots els clients que havien fet operacions en aquella franja horària. El 16 de febrer, la policia va detectar que els dos investigats podrien haver instal·lat un d'aquests mecanismes en un caixer automàtic de Mataró. Per això, van posar en marxa un operatiu policial de vigilància en aquesta oficina bancària. Els van poder enxampar in fraganti quan acudien a desinstal·lar l'aparell. Per ara, els agents han pogut acreditar que els detinguts van instal·lar el mecanisme electrònic fraudulent en sis caixers automàtics i que, amb les dades obtingudes, van clonar unes 400 targetes bancàries.

Els dos homes van passar a disposició judicial el passat 18 de febrer i el jutge en va decretar la llibertat amb càrrecs.