Els limitadors de velocitat aproven

Una prova pilot duta terme a Mataró el 2004 conclou que els mecanismes aconsegueixen reduir la velocitat

Mataró va ser escenari durant dos mesos de 2004 de la prova pilot del projecte PROSPER –promogut per la Unió Europea–, en la qual dinou conductors de la ciutat van instal·lar als seus vehicles mecanismes limitadors de velocitat. El regidor de Mobilitat, Fermí Manchado, va presentar el passat divendres els resultats de la prova. L’informe conclou que els mecanismes -es van utilitzar dos tipus- aconsegueixen reduir la velocitat per sota del límit, tot i que durant el mes posterior a la prova creix però no torna a nivells tant alts com abans.

Per a dur a terme aquesta prova pilot, es van instal·lar sistemes Adaptadors Intel·lingents de Velocitat (ISA) a dinou vehicles. Els limitadors de velocitat, guiats per satèl·lit mitjançant la tecnologia GPS, eren de dos tipus: un de caire informatiu, que emet un senyal sonor quan se sobrepassa el límit (BEEP); un de tipus coercitiu, que aplica una resistència sobre el pedal (AAP). Els participants van provar els dos sistemes, durant un mes cadascun. Els objectius de la prova eren valorar el nivell d’eficàcia dels sistemes ISA, la reacció dels usuaris davant dels sistemes i quines són les estratègies apropiades per a la implantació d’aquests sistemes.

Les opinions
Els resultats indiquen que els usuaris redueixen la velocitat després de la instal·lació dels mecanismes als seus vehícles i tot i que el 90% aprovaven la idea dels sistemes ISA, només el 33% va afirmar estar completament d’acord amb la seva instal·lació. Malgrat això, els participants opinen que els sistemes ISA són altament recomanables per a conductors que reben multes per excés de velocitat de manera reincident. També van coincidir que aquests mecanismes són més recomanables en zones urbanes, fora de les hores punta.