El consistori modifica el polèmic Reglament de cementiris municipals

El titular podrà mantenir les sepultures fins a un màxim de 99 anys

El Ple municipal va aprovar inicialment el passat 2 de desembre, la modificació del Reglament dels cementiris municipals i espera així acabar amb la polèmica que va encetar el primer text del reglament. “Vam tenir un conflicte evident per manca d’informació o per males interpretacions”, va afirmar l’alcalde Joan Antoni Baron en la roda de premsa posterior al ple. Així doncs, amb les diferents modificacions introduïdes, el nou redactat del reglament estableix que els titulars de concessions permanents de sepultures podran mantenir els drets fins a un màxim de 99 anys.

Entre d’altres modificacions, la que comportava una major prioritat es trobava a l’article 13, que recull la naturalesa de les concessions d’ús de les sepultures. El nou text estableix que durant els primers 25 anys de la concessió, el titular disposarà d’un dret exclusiu sobre la sepultura. Un cop transcorregut aquest període, el titular podrà demanar una pròrroga de la concessió per 25 anys més abonant la taxa per expedició d’un nou títol. Aquesta primera renovació estarà condicionada a la disponibilitat de sepultures lliures i a que el titular no incorri en cap causa d’extinció del dret, “en cap cas es procedirà a l’exhumació del cadàver”, ca aclarir Baron en la seva compareixença. Passat aquest període de 50 anys, s’inicia un altre de 49 anys més en el qual els titulars de sepultures continuaran en ús i possessió de les mateixes en règim de precari administratiu. Durant el temps de situació a precari, el titular conservarà l’ús de la sepultura “si l’ajuntament no ha de menester el nínxol”.

Nou model de concessió
Per altra banda, el govern municipal ha introduït en el reglament un nou model de concessió a temps curt, durant un període de 10 anys, “per facilitar la concessió a la gent amb menys recusrsos”, va explicar l’alcalde. Un cop finalitzat aquest temps, el titular podrà demanar una nova concessió per 10 anys més pagant els drets corresponents, o bé sol·licitar un canvi de la concessió perquè aquesta sigui de caràcter permanent.