De gener a maig s’han resolt o evitat dinou ocupacions a Mataró

L’Ajuntament treballa ja amb un nou protocol per abordar les ocupacions conflictives

Edifici Ocupat Via Europa

Les ocupacions són ara mateix una de les preocupacions de la ciutadania mataronina. Parlem evidentment d'aquelles ocupacions que generen problemes de convivència, i que ara des de l'Ajuntament de Mataró s'han proposat lluitar-hi de manera més efectiva i ràpida, sobretot per intentar evitar-ne les noves amb "desallotjaments preventius".

A banda del que ja feia fins ara la Unitat de Convivència i Civisme de la Policia Local (recollida de dades, identificació dels ocupants, informació als propietaris i veïns, notificació a les companyies subministradores per evitar fraus, tasques de mediació...), ara el protocol s'ha completat per tal de poder procedir a desallotjaments preventius. Això serà possible ja que aquesta unitat traslladarà la informació a tots els serveis municipals "que siguin susceptibles d’intervenir per possibles riscos per a les persones davant irregularitats o danys que afectin la solidesa estructural de l’immoble, l’habitabilitat o per temes de salubritat": són el Servei de Llicències, Servei d’Habitatge i Salut pública.

Les actuacions contemplen tres línies de treball: d’una banda continuar amb les tasques de mediació i suport a propietaris i comunitats de veïns, informant també les companyies subministradores per evitar fraus; en segon lloc, procedir al desallotjament sempre que l’estat dels immobles comporti risc per a les persones, i en tercer lloc abordar la problemàtica des de l’àmbit de l’acció comunitària. La Policia Local va evitar o resoldre 39 ocupacions al 2019 i 19 més entre gener i maig de 2020.

Desallotjament
Recorem que divendres passat es va procedir ja seguint aquest protocol en un habitatge ubicat al primer pis del número 458 del Camí Ral, just sobre d'un baix que ja havia estat desallotjat per la Policia Local el passat mes de febrer.

En l’àmbit de la mediació, l’Ajuntament va tapiar aquest dimarts de forma subsidiària, i per evitar noves ocupacions, el local d’una antiga entitat bancària al número 169 de la Via d’Europa. Les dues persones que hi vivien van accedir a deixar l’immoble. L’actuació es va dur a terme després de les tasques de mediació fetes per Policia Local i Mossos d’Esquadra.

L’Ajuntament també treballa des de l’àmbit de l’acció comunitària i els serveis a la ciutadania les problemàtiques de vulnerabilitat i risc d’exclusió social relacionades amb aquests casos, coordinant les actuacions policials amb altres serveis municipals (Serveis Socials, Mediació Ciutadana i Direcció d’Acció Comunitària).

39 ocupacions evitades o resoltes al 2019, 19 més de gener a maig

La Policia Local de Mataró va crear al maig de 2017 la Unitat de Convivència i Civisme, que des d’aleshores ha dedicat els seus esforços pràcticament de forma exclusiva a abordar possibles solucions per a ocupacions que generen conflictes de convivència a la ciutat. Cal tenir en compte, però, que en la majoria de casos la resolució passa per la via judicial.

Durant el 2019 la Unitat de Convivència i Civisme va realitzar un total de 200 actuacions, tenint en compte que una mateixa ocupació pot comportar haver de realitzar més d’una actuació. De gener a maig de 2020 s’han fet 97 actuacions, xifra molt similar a la del mateix període de l’any anterior (99). Només al mes de maig la unitat va fer 37 actuacions vinculades a ocupacions (21 al maig de 2019). Cal tenir en compte que les dades d’aquest any inclouen els mesos de confinament estricte per la crisi sanitària i per tant són difícilment comparables a les circumstàncies d’anys anteriors.

Pel que fa al 2019, la intervenció policial va poder evitar o resoldre 39 ocupacions. Entre gener i maig de 2020 s’han resolt o evitat 19 ocupacions (un 50% més que de gener a maig de 2019, quan es van resoldre o evitar 13 ocupacions).

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: