Arrenca l'esperada Fase 1 a Mataró i la resta del Maresme que faltava

En aquesta fase ja es permet la circulació per dins de la regió sanitària corresponent però no entre regions sanitàries, encara que estiguin en la mateixa fase

  • Redacció / ACN
  • Dilluns, 25 Maig 2020 11:39

Terrasses Plaça Santa Anna

Mataró i el Maresme –com Barcelona i tota la seva àrea metropolitana– han passat finalment a la fase 1 del pla de desescalada, després d'haver estat durant una setmana les úniques zones de Catalunya en l'anomenada fase 0 avançada. Aquests territoris s'uneixen així a les tres regions que ja van saltar a la 1 la setmana passada: Catalunya Central, Lleida, Girona i l'Alt Penedès i el Garraf.

D'altra banda, a partir d'aquest dilluns el Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre passen ja a la fase 2, etapa en què es permet obrir restaurants al 40% de l'aforament i banyar-se en piscines i platges.

En la Fase 1, la novetat més destacada i celebrada, és que es poden obrir terrasses al 50% de l'aforament i es poden fer reunions de fins a 10 persones. També es podran obrir hotels i allotjaments turístics, però no es podran utilitzar els espais comuns. A més, es podran obrir els establiments comercials de més de 400 metres quadrats si només s'habilita una part equivalent a aquest límit.

Terrasses Fase 1

En l'àmbit cultural, es permetrà la reobertura de museus a un terç d'aforament i es deixarà fer actes culturals i espectacles també amb un terç de l'aforament i amb un màxim de 30 persones en espais tancats i 200 persones en espais oberts, sempre amb el públic assegut.

En fase 1 ja es permet la circulació per dins de la regió sanitària corresponent però no entre regions sanitàries, encara que estiguin en la mateixa fase.

Què es pot fer en fase 1?

- En aquesta etapa es permet el contacte social en grups reduïts de persones que no siguin vulnerables ni tinguin patologies prèvies amb trobades –a l’exterior, en terrasses o en domicilis particulars- de fins a 10 persones.

Ciutat 2017, especial terrasses
- Els bars i restaurants poden obrir les seves terrasses amb un aforament del 50%. També es permet la pesca i la caça i l’obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense fins a cita prèvia i aquells que tinguin superfícies superiors hauran de delimitar “espais” amb aquestes dimensions. Les limitacions d’aforament per a aquest tipus d’establiments es fixa en el 30%.

Les persones que viuen a la mateixa casa poden viatjar juntes i ocupar totes les places. S’ha de garantir el teletreball i els ajuntaments poden autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. També poden obrir biblioteques i museus –amb restriccions- i els establiments turístics i hotels, sense utilitzar les zones comunes.

Es mantenen les franges horàries als municipis grans per fer passejos i esport i es pot viatjar a les segones residències que es trobin dins de la mateixa àrea autoritzada.

Les biblioteques també poden obrir per a serveis de préstec i devolucions i els museus permetran visites amb estrictes mesures de reducció de l’aforament a un terç i mantenint les distàncies de seguretat per evitar el contacte personal. Les vetlles es podran fer amb una limitació de 15 persones a l’aire lliure i de 10 en espais tancats.

Canvis als de menys de 10.000 habitants (amb algunes excepcions)

- El Ministeri ha anunciat aquest divendres, a més, canvis a la fase 1 i 0 per als municipis de menys de 10.000 habitants. Per una banda s’eliminen les franges horàries –una mesura prevista a la fase 2- A més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L'activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis del costat, però sempre que també siguin de menys de 10.000 habitants.

I es podran obrir bars i restaurants per al consum a l’interior sempre que no superin el 40% de l’aforament, es faci preferentment en taules i amb reserva prèvia. No s’admetrà, en canvi, l’autoservei a la barra. El servei de terrassa es mantindrà tal i com està previst en la fase 1. A més, els ajuntaments podran autoritzar mercats ambulants.

A més, es podrà ordenar l’ús de l’espai pública amb mesures com l'ampliació de zones per a vianants, la recuperació i adaptació de zones verdes i altres espais lliures, la definició de vials per a bicicletes, patinets i vehicles similars o la zonificació de les zones de bany públic a les platges, rius i llacs. Els ajuntaments podran adoptar mesures restrictives en l'accés als espais naturals quan creguin que hi ha risc d'aglomeracions.

Queden fora d'aquesta ordre els municipis de menys de 10.000 habitants que tinguin un casc urbà consolidat enganxat a un altre municipi més gran, o que la suma de les dues localitats sigui superior a les 10.000 persones.

Consells i Normativa "Fase 1 a Mataró" (font: Ajuntament de Mataró)

Es mantenen les franges d’edat i hores de sortida de la Fase 0 per passeig i esport:
- Entre les 6 i les 10 h i entre les 20 i les 23 h, els majors de 14 anys podran fer un cop al dia activitat física no professional a l’aire lliure, amb el límit de Mataró per a la pràctica de l’esport.
- Entre les 10 i les 12 h i entre les 19 i les 20 h, podran sortir les persones majors de 70 anys i les acompanyants necessàries.
- Entre les 12 i les 19 h sortides dels adults amb infants, màxim 1 km al voltant de la llar de convivència.

Es permeten les reunions en grup de fins a 10 persones residents dins la mateixa regió sanitària.

Totes les zones verdes de Mataró queden obertes però NO es poden utilitzar els jocs infantils, els parcs de salut, el mobiliari urbà, ni les pistes esportives.

S’obren els Correcans.

Les platges continuen tancades per a qualsevol activitat.

Es permet la pràctica individual d’esports aquàtics en carril habilitat a la platja del Varador de 6 a 10 h.

Es permet l’activitat de pesca esportiva i recreativa dins l’horari establert de 21 a 8 h.

Les zones blaves i taronja es tornen a activar en els horaris i tarifes habituals.

Mobilitat amb vehicle privat amb totes les places ocupades si viuen al mateix domicili, si no dues persones per fila i amb mascareta.

Atenció ciutadana. Obertes parcialment les Oficines d’Atenció Ciutadana amb cita prèvia.

Servei d'Ocupació de Mataró (SOM)  Oberta l’atenció presencial amb cita prèvia a partir del dia 27 de maig.

Oficina Municipal d’Educació. Oberta a partir del 2 de juny.

Centres educatius, poden obrir per a tasques administratives i feines de desinfecció i neteja.

Oficina Jove. Oberta de dilluns a dijous.

Espais Joves. Oberts amb cita prèvia els Espais Joves de Rocafonda, La Llàntia i Cerdanyola.

Teatre Monumental, Can Gassol i Aula de Teatre continuen tancats.

Museus, amb un terç de l’aforament. A partir del 28 de maig i només visites sense activitat. Continuen tancats Torre Llauder, Nau Gaudí i Can Palauet.

Biblioteques. Servei de préstec i informació bibliogràfica amb reserva prèvia a partir del 2 de juny.

Arxiu Municipal. A partir del 2 de juny obert amb restriccions.

Les instal·lacions esportives municipals continuen tancades, excepte la Pista Poliesportiva de Cirera per a activitats del Club de Patinatge de Mataró.

Centres esportius privats. Poden obrir per a l’activitat individual amb cita prèvia i sense ús dels vestidors.

Bars i restaurants. Poden atendre les terrasses amb una ocupació màxima del 50 %.

Comerços. Poden obrir sense cita prèvia en un espai de màxim 400 m2 i un terç de l’aforament. I amb cita prèvia els concessionaris d’automoció i centres de jardineria i vivers de plantes.

Mercats ambulants. Oberts en el seu horari habitual.

Sortides fora de Mataró per oci, visita o segones residències dins la mateixa regió sanitària.

Hotels i allotjaments turístics. Poden obrir excepte les zones comunes.

Activitats de turisme i naturalesa organitzades per empreses registrades amb aquest fi, amb cita prèvia i en grups d’un màxim de 10 persones.

Serveis com teràpia, rehabilitació, atenció primerenca i atenció diürna per a persones amb discapacitat i/o en situació de dependència.

Congressos, esdeveniments i seminaris amb un màxim de 30 assistents.

Llocs de culte amb un terç de l’aforament habitual.

Vetlles funeràries i enterraments fins a deu persones en espais tancats i quinze en espais oberts.

No poden sortir les persones que presentin símptomes, tinguin diagnòstic de COVID-19 o bé es trobin en quarantena domiciliària. En cas de tenir símptomes cal posar-se en contacte amb el 061.