Més de 40 milions d'euros en danys: el cost del temporal Gloria al Maresme

Així es desprèn del Consell d'Alcaldes extraordinari, celebrat ahir a Mataró, en què 22 dels 30 municipis de la comarca van fer un primer balanç dels desperfectes que va causar la borrasca

  • ACN // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 29 Gener 2020 08:45

Temporal Gloria

Reparar els danys que el temporal Gloria ha provocat al Maresme costarà un mínim de 40 milions d'euros. Així es desprèn del Consell d'Alcaldes extraordinari que es va celebrar ahir a Mataró i en què 22 dels 30 municipis de la comarca van fer un primer balanç dels desperfectes causats per la borrasca. Tot i això, la previsió és que aquesta xifra s'incrementi, ja que encara hi ha zones molt malmeses on ha estat impossible accedir.

La trobada va evidenciar que l'àrea més perjudicada ha estat la de la conca del riu La Tordera, per a la qual s'ha demanat un "Pla Marshall" que eviti que el sector agrícola desaparegui en aquest territori.

Dels 40 milions d'euros, un total de 25,5 milions d'euros corresponen a les tres poblacions de la conca de La Tordera: Palafolls, Tordera i Malgrat de Mar, que són les que han resultat més perjudicades. El desbordament del riu va afectar diverses infraestructures com el pont per on passa l'R2 o el que connecta Malgrat amb Blanes per carretera. El temporal també va destruir part del front marítim de Malgrat de Mar i va inundar els camps de conreu de la zona, deixant els agricultors locals pràcticament "arruïnats".

A la resta del Maresme Gloria també va fer malbé el front marítim de la majoria de poblacions, des de Pineda de Mar (on la platja i el passeig van quedar destrossats i on l'aigua es va endur per davant un carril bici) fins a Mataró o El Masnou, on es calcula que el cost per reparar les platges i el passeig marítim serà d'1,4 milions d'euros. En altres punts, com Arenys de Mar, la llevantada ha malmès les rieres canalitzades i ha arrossegat tones de brossa. 

Problemes de mobilitat

Una altra de les preocupacions que es van posar sobre la taula han estat els problemes de mobilitat que es deriven de l'estat en què ha quedat l'R2. Gran part dels batlles consideren que s'ha evidenciat que tenir una línia del tren a primera línia de platja és inviable. "No pot ser que la línia de Rodalies més important de l'Estat quant a passatgers estigui en aquesta situació", va apuntar l'alcalde de Tordera. En aquest sentit, a la trobada es va plantejar la possibilitat de traslladar o soterrar aquest eix ferroviari i es demana al ministeri "que es posi les piles".

Durant el Consell d'Alcaldes també es va plantejar transformar l'N-II en una via lenta de naturalesa interurbana, eliminar els peatges de la C-32 en el tram del Maresme, exigir un nou model tarifari de transport públic, una inversió per estabilitzar les platges del Baix Maresme, així com un estudi per analitzar quines fórmules naturals són més escaients per garantir la preservació del litoral de l'Alt Maresme.

Els representants municipals van debatre sobre un document que servirà de punt de partida i que ara es modificarà per incloure les esmenes que els batlles han manifestat. La previsió és que la propera setmana estigui enllestida la versió definitiva.