Els Reis desembarcaran a Mataró a bord d'un vaixell centenari

Ses Majestats arribaran al port el 5 de gener a les 12 h i encapçalaran, a la tarda, el nou recorregut de la Cavalcada

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i Aj. de Mataró
  • Divendres, 03 Gener 2020 10:31

Ciutat 2017/2019, cavalcada de Reis

Torna una de les cites més esperades i màgiques de l'any a la ciutat: la nit de Reis. Aquesta vegada, però, s'esperen canvis, tant en l'arribada de Ses Majestats a Mataró com en el recorregut de la  cavalcada. I és que, segons el pla previst, diumenge, dia 5 de gener, al migdia, els Reis faran la seva entrada per mar, a bord del llaüt centenari Sant Ramon. Una hora abans ja hi haurà moviment al port, gràcies al retorn dels missatgers reials, amb les saques plenes de cartes, i d'en Tempus, un nou personatge que s'encarregarà d'allargar els minuts i aturar les hores perquè Ses Majestats puguin fer tota la feina en una sola nit.

Aquesta benvinguda serà el primer contacte directe entre els infants i els Reis, un acte que substitueix la tradicional baixada a peu des de l'Ajuntament fins a la plaça Santa Anna per explicar el conte, com s'havia fet els últims anys. Marc Abril, el nou director del cicle de Reis, justifica el perquè d'aquesta decisió: "Que arribin per mar fa que sigui un esdeveniment més transversal i obert a tota la ciutat, i que es produeixi al migdia, ajuda a fer que nens i nenes de tots els barris puguin assistir-hi".

La cavalcada tindrà un nou punt de sortida

El mateix diumenge, a partir de les 17.30 h, començarà la cavalcada. El punt de sortida és una de les grans novetats d'aquesta edició: tota la comitiva iniciarà el recorregut a la plaça d'Alfred Opiso (en comptes de la plaça de Puerto Rico). L'itinerari continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el Camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el Camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el Camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera, i finalitzarà davant de l’Ajuntament.

Ciutat 2017/2019, cavalcada de Reis

Sense conte
Aquest any, no hi haurà la tradicional baixada a peu cap a la plaça Santa Anna per explicar el conte

Marc Abril, nou director artístic   

Marc Abril substitueix Antoni Blanch en la direcció artística del cicle de Reis. "M'ho van proposar fa temps per poder anar-hi pensant i perquè em mirés la cavalcada amb uns altres ulls", explica el mataroní, que afegeix que, al cap d'uns mesos, quan va tenir "les idees clares", va acceptar l'encàrrec. De fet, Abril és un vell conegut de la cultura local, especialment de la Sala Cabanyes: ha dirigit 'Els Pastorets' i ha muntat escenografies per a diverses obres teatrals. Responsable d'infraestructures de la Fundació El Maresme, és arquitecte de professió.   

Ciutat 2017/2019, cavalcada de Reis

Caramels per a tothom    
Com en els últims anys, al llarg de la rua es repartiran 1.680 quilos de caramels sense gluten, aptes per a celíacs. Per la seva banda, les carrosses de Melcior, Gaspar i Baltasar també lliuraran caramels sense sucre, aptes per a diabètics.

Mesos de treball amb una gran comitiva

La cavalcada és un dels actes més multitudinaris que s’esdevenen a la ciutat i compta amb la col·laboració d'unes 500 persones, que hi participen en algun moment del procés. D'altra banda, una vintena d'entitats o associacions també se sumen al gran esdeveniment de diverses maneres: les associacions veïnals de Cerdanyola, Cirera, Vista Alegre, Camí de la Serra, Rocafonda i Pla d’en Boet, els Capgrossos de Mataró, la Casa de Andalucía, les escoles de dansa Alba Hayal i Almudena Asrai, la Fundació El Maresme, ONCE, el Parc de Bombers de Mataró, la Sala Cabanyes, l’Aula de Teatre i els espais joves de Rocafonda-El Palau i del Pla d’en Boet.

"Fa mesos que es treballa en tots els aspectes: vestuari, construcció d'elements, espectacles, etc.", afirma Abril. En aquest sentit, no és la primera vegada que el nou director del cicle de Reis participa en el muntatge de la cavalcada, ja que la carrossa dels missatgers i les tres carrosses dels Reis són dissenys seus. Aquest any, a la comitiva de la cavalcada s'hi suma una nova carrossa, que tindrà com a funció transportar en Tempus i els rellotgers que l'acompanyen.

A més a més, també s'incorporaran algunes comparses al seguici, "de manera que hi pugui haver més interacció entre les persones que protagonitzen la cavalcada i els assistents". Per últim, un dels objectius d'Abril és "renovar tot el vestuari de l'espectacle a curt termini". "Aquest any ja començarem a veure coses noves a la carrossa dels rellotgers reials i a les dels tres Reis", assegura.

Ciutat 2017/2019, cavalcada de Reis

Els infants no podran pujar a les carrosses reials en cap moment del recorregut per motius de seguretat

Normes de seguretat i afectacions de trànsit: tot el que has de saber

En primer lloc, per motius de seguretat, els nens i nenes no podran pujar a les carrosses reials durant tot el recorregut. D'altra banda, s'aconsella no recollir caramels a la zona de pas de les carrosses i controlar els infants perquè no s'acostin a les rodes dels vehicles.
Per últim, es recomana que els més petits duguin escrit algun telèfon de contacte per poder localitzar fàcilment la persona responsable, i que es fixi un punt de trobada amb els pares que pugui ser útil en cas de pèrdua (en última instància, caldrà avisar la Policia Local o la Creu Roja).

Quant a les afectacions de trànsit, el 5 de gener es faran talls de circulació progressius en els carrers afectats pel recorregut de la cavalcada segons la rua vagi avançant. A partir de les 17 hores, també es tallarà el pas de vehicles als següents carrers: la Coma i la Muralla dels Genovesos, Sant Josep, la Muralla del Tigre i la Riera. Hi haurà afectacions al servei de Mataró Bus, autobusos interurbans, taxis, aparcaments públics i a l’aparcament en superfície.

Nou vestuari
Un dels objectius de la nova direcció del cicle de Reis és renovar el vestuari de la
cavalcada

Una altra manera de seguir la Cavalcada

Malgrat que la xifra d'assistents a la cavalcada supera any rere any els 50.000 assistents, no tothom pot gaudir de la festa en viu. L'alternativa és seguir-la en directe a partir de les 19 hores a través de Mataró Audiovisual i per Mataró Ràdio. Una altra opció és estar atents a les xarxes socials de Cultura Mataró (Twitter, Instagram i Facebook). En aquestes plataformes es comentarà la cavalcada i aquells que vulguin podran pujar-hi les fotografies que facin de l'esdeveniment amb l'etiqueta #reismataró.

Ciutat 2017/2019, cavalcada de Reis

Talls al pas de vehicles
A partir de les 17 hores no es podrà circular per diversos trams del centre de Mataró com la Riera, la Muralla dels Genovesos o el carrer de Sant Josep.