Els marcadors: la tècnica dels lladres per localitzar pisos buits

Els Mossos d'Esquadra alerten de l'augment de casos de robatori amb aquest modus operandi

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 02 Setembre 2019 09:58

Marcador

Petits trossos de plàstic, trossos de paper, fils de silicona o cintes adhesives són alguns dels objectes que utilitzen els lladres per saber si un pis està buit i entrar-hi a robar. Són peces gairebé invisibles que es col·loquen entre el marc i la porta d’entrada del pis. Si al cap d'un o dos dies el marcador continua al seu lloc, els lladres confirmen que no hi ha ningú al pis i, per tant, poden entrar a robar-hi amb més facilitat.

El cos de Mossos d'Esquadra de la Regió Metropolitana Nord ha alertat que els robatoris a domicilis amb l'ús d'aquest mètode de localització de pisos buits ha augmentat a la regió. Actualment, hi ha diverses investigacions de casos on s'ha seguit el modus operandi de marcadors.

Tot i això, els robatoris amb força a domicili han experimentat un descens gràcies a l'ajut part de la ciutadania i el treball intensiu dels Mossos. Segons dades del cos de policia, entre el primer semestre d'aquest any i el del 2018 hi ha hagut una tendència a la baixa de gairebé un 3% a la Regió Metropolitana Nord i d'un 5% a tota Catalunya. El cos de seguretat remarca i reconeix la importància de la col·laboració ciutadana, però també recorda que davant de la detecció d'un cas delictiu, cal avisar els agents i evitar cap enfrontament.

Si es localitza un marcador a la porta de casa:
- S’ha de trucar al 112.
- S’ha de treure el marcador.
- A les escales de veïns, cal revisar les altres portes i treure tots els marcadors.
- Estar  alerta per si es detecten persones sospitoses o alienes al veïnatge o a l’edifici i trucar immediatament al 112.

Una casa més segura

Els Mossos d'Esquadra comparteixen una sèrie de consells per estar més segurs a casa davant d'un possible robatori:

- No obrir la porta a persones desconegudes.

- Demanar sempre la identificació al personal de l’aigua, la llum, el gas o el telèfon i comprovar el servei, trucant a la companyia. Desconfiar del número de telèfon que faciliti el possible instal·lador.

- Recollir diàriament la correspondència per evitar que persones alienes utilitzin les dades personals.

- Tancar sempre amb clau les portes d’accés al carrer a l’hora d’anar a dormir i quan ens absentem encara que sigui per un breu període de temps.

- Tancar bé la porta d’entrada de l’edifici i comprovar que cap desconegut aprofita per entrar-hi.

- Comprovar que la porta del garatge queda tancada a l’entrada i la sortida i que cap estrany aprofiti per entrar-hi.

- No deixar les claus en cap amagatall extern al domicili.

- Si es perden les claus, canviar els panys.

- Si es viu en cases aïllades, es poden instal·lar temporitzadors automàtics d’encesa dels llums interiors o exteriors del domicili.

- Si es guarden a casa objectes de valor, cal instal·lar mesures de protecció efectives d’acord amb les necessitats de cadascú.

- En cas de robatori, per facilitar la identificació de les nostres pertinences és convenient guardar la seva documentació i tenir un inventari d’objectes amb el número de sèrie, la marca i el model.