L’Ajuntament farà inspeccions a tots els locals d’oci nocturn del Pla d’en Boet

Vol verificar que s’ajusten a la legalitat i els proposarà una taxa específica perquè assumeixin part del cos de neteja de la zona

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 28 Febrer 2017 17:39

Discoteca Cocoa

L'Ajuntament pren cartes en l'oci nocturn de Mataró. Setmanes després de l'escàndol per l'espectacle sexual a 'The Bot' anuncia una bateria de mesures com a pòrtic de l'aprovació, el maig vinent, del Pla d'Oci Nocturn de la ciutat. Durant el mes de març es farà una campanya d'inspeccions a tots els locals del Pla d'en Boet per tal de verificar el seu estat real, si s'ajusta a les diferents normatives i ordenances en diferents aspectes. Després d'aquesta campanya, l'Ajuntament vol tenir un diagnòstic sobre l'actual oferta per a les nits de caps de setmana a la ciutat i establir un mecanisme mixte amb els empresaris de la zona. I posa sobre la taula que els operadors es corresponsabilitzin del plus de les despeses per neteja de la zona assumint una taxa especial.

Aquesta taxa o preu públic que l'Ajuntament vol establir per als empresaris és "un primer pas per la corresponsabilitat en la que cal treballar, són els operadors els que atreuen molta gent cada nit de divendres i dissabte i és l'Ajuntament el que ha d'assumir una despesa extra", explica Núria Moreno. Des de l'Ajuntament no es veu amb mals ulls el poder d'atracció que té la zona del Pla d'en Boet però alerten dels problemes que genera "l'ús intensiu de la via pública per part dels joves que assisteixen als locals", segons la segona Tinent d'Alcalde. Moreno assegura que "volem un model d'oci segur, sa i saludable i que els operadors puguin treballar amb normalitat". Segons dades de l'Ajuntament hi ha fins a un 70 per cent dels assistents a la zona de discoteques que prové de fora de Mataró, sigui de poblacions del Maresme –algunes de les quals tenen fins i tot busos especials–, del Vallès o el Barcelonès.

Revisar les llicències
Que 'The Bot' operés amb una llicència diferent a la de l'activitat que realitzava va encendre les alarmes de l'Ajuntament, que opta per inspeccions per a analitzar si els locals compleixen escrupolosament les normatives. Per això s'inspeccionarà que les llicències dels locals responguin a l'activitat real dels mateixos i també d'acord amb els requisits de Protecció Civil en seguretat o aforaments, de Salut Pública o d'Igualtat i Ciutadania, que és el departament encarregat de revisar l'ordenança de civisme. Núria Moreno fa responsable els locals i el seu efecte crida del fenomen generalitzat de "botellón" de la zona i també ha apuntat amb preocupació que el nombre de petits delictes com baralles o petits furts s'ha incrementat en les nits de festa.

Comissió tècnica i taula de diàleg

En paral·lel a aquest mes d'inspeccions, l'Ajuntament vol articular un doble mecanisme mixt per abordar la problemàtica. D'una banda una comissió tècnica entre departaments que, entre altres aspectes, incidirà en una major coordinació entre Policia Local i Mossos d'Esquadra i de l'altra, una taula de diàleg amb els empresaris del sector, les associacions de veïns o les administracions. És en aquest àmbit on l'Ajuntament proposarà la taxa especial perquè els operadors assumeixin part del sobrecost que té la neteja del Polígon i el barri del Pla d'en Boet.

No descarta la moratòria
Moreno manté el mes de maig com la data en què s'hauria d'aprovar el nou Pla d'Oci Nocturn. La regidora evita mullar-se sobre la possibilitat d'una moratòria de nous locals a la zona donat l'impacte de l'assistència massiva: "ens esperarem al resultat de les campanyes per saber on som i valorar una possible moratòria, volem saber què tenim i si s'està complint amb la legalitat, quan tinguem totes les dades i aconseguim millorar en aspectes com el civisme, valorarem". Tot i això, la regidora també assegura que "ser un referent de l’oci nocturn també  té conseqüències positives per a la ciutat".