Els arquitectes volen opinions del Maresme

La participació dels arquitectes del Maresme al Congrés d'Arquitectura posa sobre la taula diferents eixos de reflexió en la jornada "Teixint Territori" d'aquest divendres

  • Marta Gómez // Foto: arxiu
  • Dijous, 03 Novembre 2016 12:33

Ciutat 2014/2015, passeig maritim

Els arquitectes del Maresme participen, des de fa setmanes, en el Congrés d'Arquitectura 2016, organitzat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Ho fan amb l'objectiu d'analitzar de forma general la situació actual de la comarca i posar en evidència, diuen, "algunes de les problemàtiques actuals, i poder plantejar i debatre propostes de futur dins del Congrés".

En aquest sentit, i amb la intenció també de cenyir-se al tema global de les jornades que reben com a lema "Construir una visió col·lectiva de futur sobre l'arquitectura i difondre-la", els arquitectes del Maresme han organitzat una trobada de debat, ponències i reflexió on "mitjançant la intervenció d'experts i de la participació dels assistents interessats, s'exposin i es plantegin propostes de futur a la nostra comarca, generant processos de participació i superant el pensament compartimentat", tal com expliquen en un comunicat enviat als mitjans de comunicació.

Santi Ribas, Enric Batlle, Xavier Llistosella, Jofre Herrero, Rafael Vallbona i Ricard Jornet són els sis ponents que exposaran els eixos de debat

Teixint Territori

L'acte, que s'ha organitzat per a aquest divendres, dia 4 a les cinc de la tarda a la Nau Gaudí, rep per títol "Teixint Territori". I, de fet, el teixit existeix ja en el programa de ponències i els eixos que es volen tractar. Una introducció de l'arquitecte Agàpit Borràs inaugurarà la jornada i tot seguit es faran, una darrera l'altra, les ponències previstes per part de Santi Ribas, subdirector de planificació i tecnologia de la Direcció General d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Enric Batlle, Doctor arquitecte i Director del MBLangArch de la ETSAB, l'arquitecte Xavier Llistosella, el llicenciat en Ciències Ambientals i Doctor en Ciències de la Terra, Jofre Herrero, el periodista i escriptor defensor de la mobilitat en bicicleta, Rafael Vallbona i el president de la cooperativa Som Mobilitat, Ricard Jornet.

Quatre eixos

Són quatre les línies que s'han marcat els arquitectes, per les quals volen reflexió i debat. La primera és el passeig marítim. Volen buscar com aquest s'integra als nuclis urbans i com es genera una continuïtat al llarg de tota la comarca. El segon eix destacat són les rieres com a línies transversals connectores de tot el territori. Un dels grans temes també és el de la mobilitat sostenible en cerca de donar lloc a la mobilitat en bicicleta.
I, per últim, les urbanitzacions disperses a la comarca que plantegen, en molts casos, greus problemes de sostenibilitat.