Una trobada sobre la història del ferrocarril reuneix descendents de Biada, Maristany i Gumà

La vetllada celebrada al Museu del Ferrocarril va incloure una conferència sobre Eduard Maristany

  • Redacció
  • Dimecres, 02 Novembre 2016 10:25

Documentació Josep Rovira

Dins del programa d’actes per commemorar el 168è aniversari de l’arribada del primer tren a Mataró, en el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú, el dia 25 d’octubre, Xavier Nubiola de Castellarnau va presentar la conferència “Eduard Maristany i Gibert, senyor del ferrocarril”. La vetllada va ser un acte memorable, ja que va permetre que hi coincidissin els descendents de tres figures clau en la història dels ferrocarrils catalans: Miquel Biada i Bunyol, promotor de la línia Barcelona-Mataró, Francesc Gumà i Ferran, promotor de la línia Barcelona-Vilanova, i Eduard Maristany i Gibert, marquès de l’Argentera, director general de la ‘Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y a Alicante’ (M.Z.A.) propietària aleshores de les línies mencionades.

Maristany, les va renovar totalment introduint un sistema "banlieue" de doble via amb tracció a vapor, que es pot considerar l’iniciador del primer pla global d’enllaços ferroviaris de Barcelona, el que ara diríem rodalies, considerat com un model innovador a tota Europa. L’estació actual de Mataró inaugurada el 1905 és un testimoni d’aquella època de glòria pel ferrocarril.

Una de les obres més singulars d’en Maristany va ser el túnel de l’Argentera, amb 4.043 metres de llargada, que va permetre comunicar la conca de l'Ebre amb la costa catalana, tot travessant la Serra de Pradell. Es va tractar d’una obra d’enginyeria molt important i a petició dels 25.000 empleats de la M.Z.A. va rebre del rei Alfons XIII el títol de marquès de l’Argentera.