El barri que a vegades és barri i a vegades no és barri

Tot i tenir tots els condicionants, l'oficialitat de la Via Europa segueix sent virtual

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 28 Octubre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, carrers via Europa-administratiu

Si enlloc de ser mataronins fóssim de fora i ens enviessin a buscar el barri de la Via Europa a Mataró, obtindríem respostes diferents depenent de com esbrinéssim on para. Si per exemple fem cas dels cercadors de pisos, és obvi que existeix. Si volguéssim saber-ne per la seva associació de veïns o la festa pròpia, és clar que el trobaríem.

Si ho preguntéssim a bona part de la gent que viu al voltant de l'avinguda homònima o a recer del Parc Central ens indicarien perfectament on comença i on acaba el barri. Però si busquem a la divisió administrativa, no li trobaríem el rastre. Malgrat que és una entitat urbanística consolidada, el barri de la Via Europa segueix "penjant" de Cirera o la Llàntia –més antics– en diferents divisions d'ús administratiu que fa l'Ajuntament o altres entitats.

Així, en els estudis de població com el presentat la setmana passada, en els resultats electorals dividits per barris o en altres índexs, sempre cal mirar la divisió sobre el mapa per saber de quin "cantó" considera, l'estudi de torn, aquest barri que és i no és a la vegada.