El Black Friday, cada cop més incipient

Es vol consolidar aquest dia com a tret de sortida de la campanya de Nadal

  • Redacció// Foto: cedida
  • Divendres, 27 Novembre 2015 00:00

 

Ciutat 2014/2015, Black Friday

Si fa pocs anys a tothom els sonava a xinès, a poc a poc és un concepte una mica més conegut. Aquest cap de setmana –concretament avui, però s’estén també a demà dissabte– és el denominat ‘Black Friday’ un dia de preus barats per fomentar les compres i el consum just a les portes de la campanya de Nadal.

Si bé el 2013 va ser una iniciativa que gairebé només es va seguir al centre de Barcelona, ja l’any passat diversos comerços de Mataró s’hi van sumar i aquesta xifra ha anat en augment aquest any. Avui i demà veuran molts aparadors amb grans avisos d’aquest dia especial. El comerç espera que creixi.

El ‘Black Friday’ o ‘divendres negre’ és encara una iniciativa massa “incipient’’ per estar integrada dins de la “cultura comercial’’ dels catalans com ho estan amb més o menys grau altres iniciatives com el Sant Jordi, els panellets, les rebaixes, el dia de Sant Valentí, el ‘Halloween’ o fins i tot la més recent ‘Shopping Night’, segons valora Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC).

Cada cop més integrada

La tercera edició del ‘Black Friday’ va millor que l’any passat, cosa que vol dir que el consumidor va incorporant a poc a poc a la “cultura comercial catalana” aquesta jornada de vendes especial, segons ha valorat Miquel Àngel Fraile. A la campanya ‘Black Friday’ qualsevol comerç es pot apuntar perquè es tracta d’una marca lliure, calaix.
Fraile destaca que són moltes les cadenes de vendes de diferents productes que s’han sumat a la iniciativa amb l’objectiu d’avançar compres de la campanya de Nadal i començar a fer ambient de consum en un moment que el consumidor ha cobrat la seva nòmina de novembre.

De moment, el ‘Black Friday’ ha tingut un seguiment “més mediàtic que de vendes” però el que és una evidència és que les vendes es veuran incrementades en relació amb un divendres normal perquè ‘’els consumidors sempre busquen ofertes’’ de preus barats i en aquesta iniciativa es poden trobar descomptes en determinats productes que van des del 10% fins al 60%.

El secretari general de la patronal del comerç de Catalunya recorda que moltes de la campanyes que avui dia estan més que consolidades van començar com aquest ‘Black Friday’. Fraile recorda que la campanya de rebaixes va començar d’una manera similar fa més de cinquanta anys quan va ser importada d’altres països del món.

En aquest cas, ‘Black Friday’ és una iniciativa importada dels Estats Units on està funcionant i suposa per als consumidors nord-americans l’obertura de la campanya de compres de Nadal i Cap d’Any. Si aquesta campanya es consolida serà positiu perquè sumarà més que restarà, assegura.