Segueix sense aparèixer la "gran sala" sota la Plaça Gran

Els tècnics localitzen i baixen un dipòsit d'olis d'uns 40 metres quadrats al carrer de Santa Maria

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 27 abril 2015 14:08

L'excavació en busca de la sala sota la Plaça Gran

La gran sala subterrània que testimonis orals situen sota la Plaça Gran es resisteix a aparèixer. Ahir diumenge es va fer la segons prospecció per buscar-la, cavant des de l'interior d'un comerç del carrer de Santa Maria. La finca que actualment és un supermercat de productes ecològics i que antigament havia estat can Mas –"dels cucs" o "dels barrets"– era un dels llocs on els testimonis situaven una escala des d'on accedir a aquesta sala. Diumenge es va cavar i es va localitzar un dipòsit segurament d'oli de cremar de grans dimensions, de fins a quaranta metres quadrats. No és, però, aquesta la troballa que es buscava. El regidor Ramon Reixach explica que "proposarem la catalogació d'aquest dipòsit com a patrimoni, però que és fet de pedra tallada, és preciós, però no és aquesta gran cavitat que estem buscant". Per part de l'Ajuntament i de l'equip de recerca –que compta com a gran inductor amb l'arquitecte Agàpit Borràs– es tenen dubtes de com prosseguir l'operació en un futur.

La recerca d'una sala subterrània sota la Plaça Gran se sustenta, explica el propi Reixach, "en més d'un testimoni que hi havia baixat, són testimonis que coincideixen o sigui que no pot ser que siguin inventats". Al voltant d'aquesta recerca, que fa un mes va suposar una prospecció des de la mateixa plaça que va topar amb restes romanes i l'operació d'aquest diumenge, ha crescut un interès pel subsòl de la part més antiga de Mataró. Reixach explica que "tota la zona és plena de dipòsits i forats i creuada per hipogeus, això ho sabem". La gran sala, però, no es troba ni es pot deduir la seva ubicació exacta a partir de proves com la localització per georadar.

El regidor assegura que "tenim dubtes de com prosseguir, tant pot ser que la sala estigui en un altre lloc com que hàgim de cavar a més profunditat". Respecte de les proves, que demostren l'existència de cavitats però no en detecten cap de grans dimensions, Reixach aventura que "pot ser que estigui plena de llots i per això no detectem el que busquem".

La hipòtesi d'una gran cisterna
La recerca de la sala subterrània prosseguirà els propers mesos tot i que no està clar quina hipòtesi o ubicació es donarà per bona per seguir-la. Historiador de la zona, Reixach aventura com a opció més plausible que "el que estiguem buscant sigui un dipòsit d'aigüers, una gran cisterna per emmagatzemar aigua". De moment, però, només s'ha trobat un dipòsit d'oli a la zona on es va excavar, mig d'amagat, diumenge.