Més contenidors, més eficients i més a prop dels veïns

Una altra de les millores és la freqüència de neteja dels mateixos contenidors

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 28 Gener 2015 12:10

brossa neta mataró

A Núria Calpe, regidora de Via Pública, sempre li agrada recordar que el de la neteja i recollida de brossa és “el contracte més important que té l’Ajuntament de Mataró”. A partir d’aquesta premissa es va fer un procés participatiu per definir el plec de condicions del nou contracte i seguint amb aquesta tònica es van presentar els nous vehicles, contenidors i característiques del servei. La “netedat” del carrer és una de les queixes dels ciutadans i el govern no hi ha escatimat esforços.

L’ Ajuntament ha renovat amb FCC el contracte per al servei de la recollida de la brossa i neteja viària a la ciutat per vuit anys i per import de 55,4 milions d’euros. Entre les principals novetats destaca una major presència de contenidors al carrer, amb la incorporació de 308 nous contenidors, un 16 per cent més dels que hi havia fins ara. A més, tots ells es redistribuiran per aconseguir que la major part dels ciutadans tinguin un punt de recollida amb les cinc fraccions de residus a menys de 100 metres de casa seva. Pel que fa al sistema de recollida, passarà a fer-se íntegrament amb camions de braç articulat per reduir el temps de buidatge.

Unificar el sistema de de recollida permet ser més eficients en la despesa. El nou contracte s’ha adjudicat a la mateixa empresa que l’oferia fins ara, FCC, i un 11 per cent més barat que el contracte anterior. El nombre de contenidors passa de 1.938 a 2.246 i, a partir del mes de febrer es preveu que la majoria de les àrees de recollida (el 91,8%) comptin amb contenidors de les cinc fraccions per facilitar als veïns la recollida selectiva. L’Ajuntament espera que la nova organització del servei permeti reduir el nombre d’impropis que arriben a la deixalleria i que acaben suposant una rèmora econòmica, perquè s’ha d’abonar el cost de separació i tractament. Una altra novetat és que la recollida de voluminosos ja no es farà únicament en horari nocturn, sinó a totes les hores del dia.

brossa neta mataró

Més neteges a l’any

Una altra de les millores importants és la freqüència de neteja dels contenidors. Si fins ara només es netejaves 6 cops l’any -una vegada cada dos mesos-, ara es rentaran tres cops al més, un total de 36 vegades l’any. El contracte també preveu un redimensionament del servei en funció de l’època de l’any per fer-lo més eficient. La flota de vehicles de l’empresa que treballarà a tot Mataró també s’ha renovat i l’Ajuntament inicia amb la posada en funcionament del nou sistema una campanya informativa a la ciutadania per separar correctament les fraccions i “ajudar” a l’eficiència del servei de recollida.