Les vacants de policia eixamplen més l'esquerda entre CiU i PSC

Els socialistes acusen el govern “de posar en risc la ciutat” i el govern respon que "la seguretat és una prioritat"

  • Mireia Biel
  • Dimecres, 23 Octubre 2013 11:26

Policia Local

Donar prioritat a la seguretat de Mataró va ser un dels punts de debat més destacats de la campanya electoral per a les municipals del 2011. Tots els partits que ara tenen representació al consistori hi van fer referència d’alguna manera o altra. La renovació del model policial el juny del 2012 va tornar a causar rebombori a la casa gran. I ara, el PSC ha fet públic que hi ha 14 places vacants a la Policia Local.


El grup municipal socialista reclama al govern de Convergència i Unió que cobreixi 14 places vacants de la Policia Local, que resten buides a causa de les jubilacions d’aquells que les ocupaven. Francesc Melero, del PSC, denuncia que “és una irresponsabilitat” i que la decisió de no cobrir les places “posa en risc la ciutat”. Així mateix, Melero acusa el govern de Joan Mora d’hipòcrita, ja que assegura que “és difícil creure un govern que davant les càmeres diu que aposta per la seguretat i a les fosques el que fa és reduir cada vegada més els recursos destinats a seguretat”.

Calpe, dolguda

Unes acusacions que la regidora de Via Pública, Núria Calpe, ha contestat amb fermesa. “El Decret Rajoy, com que tenim un límit d’endeutament, ens impedeix contractar”, indica Calpe. D’altra banda, Calpe afegeix que “la no aprovació dels pressupostos del 2013 – que s’haurien de pactar amb els socialistes - tampoc ens permet cobrir un 10 per cent de les places”. La successió dels darrers fets confirma la necessitat d’aprovar els pressupostos prorrogats del 2013, un fet que obligarà a entaular negociacions ben aviat.


A més a més, la regidora desmenteix rotundament que la seguretat no sigui una prioritat pel govern. De fet, Calpe remarca que “el govern és conscient d’aquesta situació i té la voluntat de solucionar-ho”. Ja fa uns mesos que el servei de grua va deixar de tenir policies, “fet que va permetre que 8 agents es destinessin a fer tasques al carrer”.
Tanmateix, el PSC no accepta aquesta resposta i ha contraatacat. Els socialistes recorden a CiU que en el Ple Extraordinari celebrat aquest setembre, van aprovar la “no cobertura de la totalitat de jubilacions i places vacants durant el 2014, 2015 i 2016 amb un estalvi de més d’un milió cent mil euros”€ i es pregunten “potser no saben què aproven? O potser tornen a mentir?” Titllen el govern de mentider i es pregunten què se n’ha fet dels recursos que s’haurien d’haver destinat a cobrir aquestes vacants: “que expliquin com s’ha pogut contractar un nou alt directiu a l’empresa municipal AMSA que cobra més de 80.000 euros o com es poden gastar 58.000 euros en l’organització dels Tres Tombs”, entre altres.

El govern, dolgut

Davant la posició crítica que han adoptat els socialistes, Calpe es mostra dolguda perquè “els socialistes tenen cultura de govern i saben com de difícil és tot plegat”, explica i assegura no entendre “perquè s’ha de fer demagògia d’un tema així, ja que fer-lo públic crearia alarma social”. I és que més enllà del frec a frec que mantenen CiU i PSC, que no es cobreixin les catorze places vacants a la Policia Local té una incidència directa en el funcionament del cos de seguretat. Així ho reconeix la mateixa Calpe, qui ha assegurat que la manca d’agents impedeix que “s’ampliïn els districtes d’actuació de la Policia de Barri”. Segons Calpe, la intenció del govern és passar de les 8 àrees actuals – 5 zones i 3 subzones – a un total de 10, amb l’objectiu de millorar la cobertura.
Actualment, la Policia Local compta amb 173 agents, una xifra llunyana a la que preveu el Pla Estratègic, segons el qual s’haurien de superar els 200. Si la xifra de policies pogués créixer, Calpe afirma que “tenim la voluntat d’ampliar la Policia de Barri”.