Passejar per espais blaus com les platges pot millorar la salut mental i l’estat d’ànim

Un estudi d’ISGlobal identifica els beneficis que aporta al benestar personal fer caminades per espais amb aigua

  • Social.cat / AMIC
  • Dimecres, 15 Juliol 2020 13:05

Dia 158

Fer passejos curts i freqüents per espais blaus en els quals hi ha aigua, com poden ser platges, llacs, rius o fonts, podria aportar beneficis al benestar i a l'estat d'ànim de les persones. Així ho demostra una recerca liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ‘la Caixa’, i publicada en la revista Environmental Research.

L'estudi, desenvolupat en el marc del projecte Blue Health, es basa en les dades de 59 participants. Tots ells van passejar vint minuts al dia durant una setmana per un espai blau; una altra setmana, ho van fer per un espai urbà i, una altra setmana, van dedicar el mateix temps a descansar en una sala.

La platja de Barcelona constituïa l'espai blau, mentre que l'espai urbà el formava una ruta pels carrers de la ciutat. L'equip investigador va mesurar abans, durant i després de cada activitat els paràmetres de benestar i estat d'ànim mitjançant qüestionaris, així com la pressió arterial i la freqüència cardíaca de cada participant.

Dia 125

“Vam veure una millora significativa en el benestar i l'estat d'ànim just després de caminar per l'espai blau, en comparació amb el passeig per l'espai urbà o el descans”, comenta Cristina Vert, primera autora de l'estudi i investigadora d’ISGlobal.

Concretament, després de passejar breument per la platja de Barcelona, els participants van assenyalar millores en el seu estat d'ànim, vitalitat i en la seva salut mental. Per contra, l’equip investigador no ha identificat beneficis per a la salut cardiovascular, encara que consideren que es deu a les condicions del propi estudi. “Hem avaluat els efectes immediats de caminar breument enfront d'un espai blau”, assenyala Vert. “Una exposició contínua i duradora a aquests emplaçaments podria tenir efectes positius en la salut cardiovascular que no poden observar-se amb aquesta recerca”.

La importància de l'entorn en la salut

“Els nostres resultats demostren que els beneficis psicològics que aporta l'activitat física varien segons l'ambient en el qual es dugui a terme, sent millors en espais blaus que en espais urbans”, comenta Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal.

Nombroses recerques d’ISGlobal avalen els beneficis que aporten els espais verds a la salut, des de la reducció del risc d'obesitat fins a la millora de l'atenció infantil, passant per l'alentiment del declivi físic durant l'envelliment. Aquest estudi afegeix els espais blaus com a entorn afavoridor per a la salut mental.

“Segons dades de les Nacions Unides, el 55% de la població mundial viu actualment en ciutats. És crucial identificar i potenciar aquells elements, com els espais blaus, que milloren la nostra salut”, afirma Nieuwenhuijsen. “Només així aconseguirem crear ciutats més habitables, sostenibles i saludables”.