"Seria més prudent aguantar una setmana més el confinament total"

El cap de l'àrea COVID-19 de l'Hospital de Mataró, Ramon Boixeda tem que la ciutadania es "relaxi" aquesta Setmana Santa i pensi que l'esforç ja està fet

  • Redacció / ACN
  • Dissabte, 11 abril 2020 08:18

Covid19 Equip Hospital Mataró

El cap de Medicina Interna i responsable de l'àrea COVID-19 de l'Hospital de Mataró, Ramon Boixeda, assegura que hagués estat més prudent aguantar "una setmana més" el confinament total, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés aquest dijous que a partir de dilluns s'aixeca ja la prohibició del treball presencial no essencial. "Ens hagués agradat passar aquests quatre dies de festa i en funció de l'evolució dels casos valorar el relaxament de les mesures a finals de la setmana vinent", assegura. Boixeda, de fet, tem que la ciutadania es pugui arribar a "relaxar" aquesta Setmana Santa: "Després de tres setmanes tancat, inconscientment tothom pot pensar que l'esforç ja l'ha fet".

Aquest possible relaxament "fa por" als sanitaris de l'Hospital de Mataró. Boixeda recorda que aquest és un centre de costa i que la Setmana Santa, com en altres punts del territori, és "molt estratègica". El metge admet que la millora de les dades, l'acumulació de dies intensos de confinament i l'aixecament del confinament total podria ara girar-se en contra.

I això passa en un moment d'esperança gràcies a l'estabilització de les corbes d'evolució de la malaltia. "Ja hi ha més altes que ingressos i comencem a drena l'UCI", explica. Tot i axiò, Boixeda demana no abaixar la guàrdia perquè "l'entrada de pacients" continua en un hospital que destina el 80% dels recursos a combatre el coronavirus.

Sis de les vuit àrees per COVID-19

"El pla d'hospitalització que havíem previst per un mes el vam omplir en dues setmanes", relata el responsable de l'àrea covid-19 de l'Hospital de Mataró. El centre té destinades sis de les vuit àrees d'hospitalització a persones infectades per covid-19, el que representa al voltant d'uns 150 o 170 pacients. També es va haver de doblar l'UCI, passant de 14 a 30 llits.

Covid19 Equip Hospital Mataró

Després d'unes primeres setmanes molt intenses, l'activitat al centre es comença ara a estabilitzar i permet als professionals fer els descansos que no han fet fins ara. Boixeda explica que un dels principals obstacles a les zones covid-19 ha estat el xoc emocional: "No estem acostumats a aquesta càrrega emocional tan intensa i en tan poc temps". El personal de l'hospital, de fet, ha necessitat suport psicològic del propi equip de psicologia del centre. "L'esforç emocional era molt fort i des del primer moment vam fer un circuit perquè érem conscients que calia donar suport als pacients i familiars, però també als professionals".

Pel que fa als problemes logístics, l'Hospital de Mataró no s'escapa de la problemàtica que també tenen altres centres. "Hem patit molt, però hem tingut la sort que sempre han arribat donacions per poder anar trampejant i mai ens hem quedat al descobert", relata Boixeda. L'estoc de mascaretes, bates o respiradors ha estat en moltes ocasions al límit.