Contra un enemic molt comú

Diverses iniciatives busquen combatre la sèpsia, una malaltia infecciosa severa que afecta anualment milers de catalans

  • Laia Mulà / Daniel Ferrer
  • Divendres, 13 Octubre 2017 12:01

Una operació de sèpsia

Unes 22.000 persones es veuen anualment afectades a Catalunya per la sèpsia, una malaltia infecciosa molt greu que pot provocar la mort i que afecta majoritàriament gent gran, persones que ja pateixen una altra malaltia o infants i joves. Per tal de fomentar el coneixement d'aquesta patologia i recaptar fons per la recerca van impulsar al Maresme el passat mes de juny la creació de la primera associació per la sèpsia a Catalunya: Aturem la Sèpsia. Descobrim els símptomes i la incidència d'aquesta malaltia a partir del colpidor testimoni de l'Àngels Garcia, la mare d'un afectat per la sèpsia, i de dos metges especialitzats a tractar aquests pacients.

El Consorci Sanitari del Maresme, l'Hospital de Mataró i el de la Vall d'Hebron, porten a terme una àmplia tasca per divulgar els mètodes de detecció precoç d'aquesta patologia i aconseguir desenvolupar un treball unitari entre els diversos centres a través del Codi Sèpsia.

La sèpsia, anomenada també fallo multiorgànic o xoc sèpsic, és una manera que té el cos de respondre a una forta infecció, una resposta inflamatòria descontrolada del cos a una infecció que provoca la fallida d'altres òrgans que no tenen perquè estar afectats per la infecció, explica Juan Carlos Ruíz, vicepresident de l'associació Aturem la Sèpsia i metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Vall d'Hebron. Es tracta doncs d'una forta infecció combinada amb la fallida d'alguns òrgans. El tractament que s'aplica, un cop detectada la patologia, és dual: un per matar la bactèria i un altre per donar suport als òrgans que fracassen.

El més difícil i important és, segons els especialistes, la detecció ràpida de la sèpsia abans que sigui massa tard. Les dades parlen per si soles: dels 22.000 casos aproximats anuals a Catalunya, uns 4.000 no tenen cura i posen fi a la vida del pacient.

Per prevenir la sèpsia, a més de mantenir hàbits saludables, els especialistes recomanen estar al dia de tota la vacunació. Una de les pedres angulars de la medicina preventiva i la prevenció de la sèpsia és estar vacunat, destaca Juan Carlos Yébenes, metge del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital de Mataró i especialista en el tractament de la sèpsia.

Una ordenació del sistema

Per tal d'establir un ordre d'actuació del professional sanitari, millorar la resposta cap als pacients i connectar el sistema sanitari català, han impulsat el Codi Sèpsia. Es tracta d'una articulació dels processos de resposta a la sèpsia perquè quan es detecti s'actuï amb rapidesa i amb el millor mètode possible. Catalunya és la primera Comunitat Autònoma que disposa d'aquest codi comú a tots els Centres Sanitaris que ha de millorar la detecció i resposta davant la malaltia. A més, cada Hospital compta amb el seu codi intern intrahospitalari i des que el van impulsar, l'any 2008, ja han disminuït el nombre de morts: han passat del 23 per cent dels casos detectats, al 16 per cent.

Àngels García, Juan Carlos Ruiz i Juan Carlos Yébenes

Uns símptomes poc clars

El doctor Yébenes informa que hi ha diversos símptomes que poden indicar l'aparició d'aquesta malaltia infecciosa com són, per exemple, la dificultat per respirar, problemes en el sistema cardiovascular amb l'aparició de taquicàrdia o una baixada de la tensió arterial, alguns símptomes neurològics com alteracions del nivell de consciència o la dificultat de flexionar el coll. Tots aquests símptomes no indiquen clarament que sigui una sèpsia, però si es presenten cal acudir al metge perquè els valori", conclou Yébenes.

Hi ha casos atípics que presenten unes característiques poc comunes i que, per tant, són difícils de detectar. N'és un exemple el cas de en Guillem C G, que amb 19 anys va ser ingressat amb un quadre clínic de sèpsia. Havia acudit en cinc ocasions a Urgències però en un inici els metges no sabien que es tractava d'aquesta malaltia. Així ho explica la seva mare, Àngels García, que ara és la presidenta i una de les fundadores de l'associació Aturem la Sèpsia. 

"En Guillem va agafar mononucleosi i se li va infectar una angina", relata amb afectació i afegeix que "vomitava constantment, es trobava extremadament malament i se li va inflar l'espatlla i el braç". Quan el van ingressar, li van fer un TAC i el van enviar ràpidament a l'Hospital de la Vall d'Hebron: tenia un cas molt greu de sèpsia. "Va estar 52 dies en un coma induït i molts dels seus òrgans fallaven, l'operaven gairebé cada dia i la malaltia no parava d'avançar", explica l'Àngels. "Pensàvem que moriria", confessa amb tristesa. Finalment, però, el van aconseguir estabilitzar després de treure-li una gran quantitat de teixit del braç i l'espatlla. Va estar 6 mesos fent rehabilitació i ara que han passat dos anys des del seu ingrés, tot i que té una discapacitat física notable, ha pogut recuperar la seva vida i ha tornat a estudiar a la Universitat, explica amb alegria l'Àngels.

Divulgació i recaptació de fons

L'associació Aturem la Sèpsia va néixer a mitjan 2017 per la proposta de Juan Carlos Ruíz, doctor especialista en cures intensives de l'Hospital la Vall d'Hebron. Va detectar  que les retallades en recerca estaven entorpint la possibilitat d'avançar les investigacions entorn la Sèpsia. ™És una malaltia absolutament desconeguda per la població que té una prevalènça i una mortalitat molt elevada∫, explica. Van pensar que l'associació hauria de respondre a dues necessitats: la divulgació entre la població i, en segon lloc, l'ajuda a la recerca mitjançant la recaptació de fons organitzant activitats lúdic esportives, entre d'altres.

Per aquest motiu va proposar a l'Àngels Garcia, la mare del jove que havia patit aquesta malaltia tant agressiva, que es posés al capdavant de l'associació i en fos la presidenta. Així ho va fer i van constituir la primera associació per la sèpsia: Aturem la Sèpsia, Associació Guillem C G, la qual porta el nom del jove afectat.

L'entitat neix vinculada a l'Hospital de Mataró i al de la Vall d'Hebron. La seva presidenta té clar que es troben en una fase molt inicial i que el primer pas serà, ara que ja tenen pàgina al Facebook, fer una pàgina web i recollir informació d'experts per difondre-la entre la societat. Esperen augmentar el nombre de socis i de voluntaris que contribueixin en l'impuls d'activitats. Actualment estan treballant en l'elaboració d'un díptic que expliqui els símptomes indicatius de la malaltia per donar eines a la població que els ajudi a diferenciar una simple infecció d'altres complicacions. Segons Juan Carlos Yébenes, metge de l'Hospital de Mataró, el més important és la detecció precoç i el paper del díptic serà augmentar la informació de la ciutadania per saber com actuar en cada cas.

Han rebut algunes aportacions econòmiques de particulars o institucions però es proposen per més endavant organitzar activitats diverses seguint l'exemple de la Sèpsis challenge, que actualment promouen des del Consorci Sanitari del Maresme.

Ciutat 2017, Sepsis Challenge