Els gossos són els millors aliats dels menors amb trastorns mentals

La psicoteràpia complementària amb gossos mostra clars beneficis entre els pacients de l’Hospital de Mataró

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 19 abril 2017 10:08

Teràpia amb gossos

Els infants i joves ingressats a l’Hospital de Mataró amb trastorns mentals que reben intervencions assistides amb gossos com a psicoteràpia complementària, milloren el comportament, l’autoestima, el control dels impulsos i la gestió de la frustració, entre altres. Aquest animal, amb una àmplia capacitat per empatitzar i connectar amb rapidesa, ajuda a estimular els menors de la Unitat de Psiquiatria infantojuvenil del centre des de fa 10 mesos.

Teràpia psíquica amb gossos
Les intervencions assistides tenen lloc una hora a la setmana conjuntament amb Itcan, una empresa especialitzada en l’ensinistrament de gossos per a projectes sanitaris. Habitualment hi participen dues tècniques especialistes, una terapeuta ocupacional i dos gossos.

Millores de la motivació i la conducta

Els primers resultats són molt positius i demostren la seva eficàcia perquè ajuda als pacients a deixar de focalitzar l’atenció en els seus problemes. Tots els infants i joves que han participat en el programa es mostren satisfets amb les sessions i mostren un canvi motivacional i conductual positiu. Alguns dels beneficis més destacables són l’augment de l’autoestima, el control dels impulsos, la gestió de la frustració, la tolerància dels límits, entre altres millores.

La Unitat de Psiquiatria realitzarà un estudi de qualitat mesurant abans i després de les sessions els canvis en la tensió arterial dels pacients i la freqüència cardíaca per investigar científicament l’impacte de la teràpia assistida amb gossos.