Mor un nen a l'Hospital de Mataró per un possible cas d'enterovirus

El Departament de Salut estudia si el virus ha estat el causant de la mort

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 22 Juny 2016 16:53

Hospital 01

Un nen de gairebé tres anys va morir diumenge a l'Hospital de Mataró per un possible cas d'enterovirus. De fet, se sap que l'infant patia el virus, però el Departament de Salut no pot confirmar encara, i no sap si ho podrà fer, que aquest virus fos el causant de la mort.

El menor va anar diumenge mateix al CAP amb vòmits, sense cap altre símptoma remarcable, i el van enviar a casa. No obstant, al cap de tres o quatre hores, els seus pares el van portar a l'hospital perquè tenia una "disminució de la consciència". Al cap de poques hores va tenir una parada cardíaca que ja no va poder superar. Els anàlisis posteriors han confirmat que tenia enterovirus, però encara no se sap la causa de la mort.

En una roda de premsa aquest dimecres a la tarda, el subdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el cap de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, han explicat que el símptomes que tenia el nen no són els més habituals de l'enterovirus i la romboencefalitis, però tampoc són excepcionals. Per això se li van aplicar primer els protocols per vòmits i després els protocols per disminució de consciència.

Tot i no funcionar, han dit que no canviaran els protocols d'atenció a l'enterovirus, perquè la causa d'aquesta mort pot ser una sèpsia general o una malaltia metabòlica congènita, entre altres.

Els anàlisis posteriors a la mort han permès detectar l'enterovirus en el nen, però ha estat una "troballa" deguda al brot existent. De fet, els tres metges han explicat que molts nens tenen enterovirus i no ho saben ni el pateixen.

Des que es va activar l'alerta per aquest brot s'han detectat 99 casos, 13 dels quals encara estan hospitalitzats, i quatre d'aquests són a la UCI. D'aquí vuit o deu dies se sabrà si l'enterovirus del nen mort és del tipus A-71, el més habitual de tot aquest brot a Catalunya. De fet, el brot està remetent, com sol ser habitual per aquestes dates.