Dia Internacional de la Celiaquia

Jornada festiva al nou Parc Central

  • Redacció / Fotos: cedides
  • Divendres, 15 Maig 2015 00:00

Ciutat 2014/2015, celiacs

L’Associació Celíacs de Catalunya ha triat Mataró per celebrar la jornada lúdica i reivindicativa amb la que habitualment celebren el Dia Internacional de la Celiaquia, que té lloc el 17 de maig. El recinte firal del Parc Central acollirà una fira d’empreses que produeixen i comercialitzen alimentació sense gluten i durant tot el dia s’hi faran activitats per a infants i adults, com un espectacle de circ, una batucada o una sessió musical amb Ràdio Flaixback.

A les 12.30 h està prevista la lectura del manifest reivindicatiu del Dia Internacional de la Celiaquia, que aquest any incidirà en les necessitats de millorar la detecció i diagnosi de la celiaquia.

Una guia contra la infradiagnosi

L’Agència de Salut Pública de Catalunya, en col·laboració amb l’Associació de Celíacs i els col·lectius de metges implicats, ha elaborat una guia breu recollint el diagnòstic de la malaltia celíaca. La simptomatologia de les persones celíaques ha anat canviant al llarg dels anys. Així, temps enrere, es diagnosticaven sobretot infants, amb les panxes inflades i que presentaven diarrees sovint. Ara però, hi ha una gran varietat de quadres simptomàtics, i fins i tot persones asimptomàtiques, en els malalts de celiaquia i aquest fet en dificulta la detecció precoç i el tractament, amb les complicacions, per a la salut de les persones, que això comporta.

Per això, i per estendre els coneixements més nous en la malaltia i sensibilitzar la població, i sobretot els professionals sanitaris, de l’atenció primària, s’ha editat aquesta breu guia per repartir als 360 centres d’atenció primària amb informació sobre la malaltia. Així, per exemple, metges i infermeres hi podran trobar la definició de la malaltia, els grups de risc, el cribratge que cal fer, els criteris de derivació i el diagnòstic de confirmació, així com el seguiment que s’ha de fer del pacient. L’elaboració de la guia es completarà amb l’organització de seminaris especialitzats amb el mateix objectiu.

Evitar el “Via Crucis”

D’aquesta manera, es vol millorar la formació dels professionals sanitaris i corregir l’infradiagnòstic que pateixen els malalts de celiaquia. Es calcula que 1 de cada 100 persones pateix aquesta malaltia, cosa que a Catalunya representaria 75.000 persones i es calcula també que 9 de cada 10 persones no ho saben. Per superar aquest problema, el Parlament va aprovar una resolució el novembre passat, que instava al Govern a adoptar mesures per a millorar la qualitat de vida dels celíacs, i per això, Salut Pública ha treballat en aquesta direcció.

Segons el secretari de Salut Pública, Anton Mateu, actualment es presenta una ‘’miscel·lània’’ de quadres que fan difícil el diagnòstic de la celiaquia i provoca que molta gent pugui estar molts anys per esbrinar la causa del seu malestar, ja sigui a través de cansament, diarrees o estrenyiments. Olga Cuesta, presidenta de l’Associació de Celíacs de Catalunya, assegura que molts malalts pateixen un autèntic ‘’via crucis’’ fins que se’ls diagnostica correctament la malaltia.

Ciutat 2014/2015, celiacs 1

Alerta amb les modes

La cap de la Unitat de Celiaquia de l’Hospital Sant Joan de Reus, Gemma Castillejo, recalca la importància de la sensibilització i ha alertat de la moda de les dietes sense gluten que perjudiquen els afectats per celiaquia. Creu que no hi ha cap motiu per treure el gluten d’una dieta si no hi ha un diagnòstic ferm. Actualment, aquest diagnòstic es fa amb una anàlisi de sang i, en funció dels resultats es deriva a una biòpsia que ha de confirmar la malaltia. Castillejo ha advertit que, deixar de prendre gluten pot suposar un fals negatiu a les proves si es fa abans del diagnòstic.