Es presenta el nou Pla Municipal de salut de Mataró

Una de les seves claus és la creació d’un Observatori de la Salut

El passat 24 de febrer a la tarda es va presentar el Pla Municipal de salut de Mataró. L’acte va tenir lloc a Can Palauet i va correr a càrrer d’Oriol Batista, regidor de Benestar Social, Salut i Consum. A més a més, la presentació també va comptar amb la conferència “Un nou impuls per a la salut pública a Catalunya: el paper dels municipis”, a càrrec del director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Antoni Plasència.

El Pla de Salut és l’eina que orienta les polítiques de salut pública que es portaran a terme a la ciutat en els propers anys. Per tal que es conservi com una mesura útil i viva es treballarà cada any en el Consell Municipal de la Salut, on s’acordaran plans d’accions anuals. El que es vol aconseguir amb l’el·laboració d’aquest pla és l’intervenció en problemàtiques de la salut. La seva elaboració s’ha fonamentat en una metodologia participativa en la qual hi han col·laborat més de 200 persones d’entitats, associacions i tècnics de l’Administració.

Divisió en vuit grans àrees
Tot i que el pla s’ha concebut al voltant de tres eixos principals; els problemes vinculats als habits i els estils de vida, els accidents de trànsit i la salut mental i l’atenció a les persones grans, els objectius i actuacions que es realitzaran són més àmplis i tracten aspectes com els sistemes d’informació, la promoció de la salut i d’estils de vida, les problemàtiques de salut sexual i reproductiva en joves, la protecció de la salut, el consum de substàncies addictives, el VIH, els accidents de trànsit i l’envelliment de la població. El Pla té uns objectius concrets a aconseguir en cadascun d’aquests aspectes i una sèrie d’accions programades per intentar aconseguir-ho.

L’Observatori de la salut
D’entre totes aquestes mesures, una de les més destacables pertany a l’àmbit dels sistemes d’informació, i és la creació d’un Observatori de salut com a eina útil, vàlida, fiable i estable tant per a la detecció de problemes emergents com per a la planificació d’intervencions. Aquest observatori permetrà fer una valoració en cada moment possibilitant les polítiques i actuacions més adequades segons les situacions.