“La insuficiència cardíaca es dóna en el 18 per cent de la gent gran”

L’Hospital de Mataró acull les terceres jornades sobre malalties cròniques

  • Cugat Comas
  • Dijous, 14 Novembre 2013 14:09

Jornada Cardíaca

L’Hospital de Mataró va acollir la setmana passada la tercera Jornada sobre Malalties Cròniques, organitzada per la Filial del Maresme de l’Acadèmia i el Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Mataró, amb la col·laboració de la Unitat de Cardiologia. Per valorar la jornada el Tot Mataró va parlar amb el doctor Enric Corona, de l’ABS Mataró Centre.

De què serveixen les jornades sobre malalties cròniques?

És la tercera edició que fem i cada any va d’una malaltia crònica. El primer any va ser la malaltia pulmonar obstructiva crònica, el segon la insuficiència renal i enguany vam escollir entre les malalties prevalents la insuficiència cardíaca. En aquestes jornades es repassa la malaltia i les darreres novetats tant en diagnòstic com terapèutiques relacionades amb la mateixa.

Quines peculiaritats té la insuficiència cardíaca?

És una malaltia que és la fase final d’altres malalties com poden ser l’infart de miocardi o una hipertensió per les quals el cor deixa de bombar prou sang com perquè arribi a tot el cos. Es presenta majoritàriament en persones grans, majors de 75 anys i arriba a un 18 per cent de la gent gran, que no és poc.

Què hi pot fer la medicina?

Hi ha tractaments farmacològics que intenten reforçar la força del cor perquè segueixi bombant sang per tot el cos. Hi ha novetats en forma de fàrmacs que ajuden a no retenir líquids que impedeixin la circulació. En darrer terme hi ha la possibilitat del trasplantament cardíac i una terapèutica nova que s’està aplicant que són els dispositius valvulars. És una mena de motoret que ajuda el cor a bombar mitjançant l’artèria aorta. Seria una mena de cor artificial petit. A l’Hospital de Bellvitge s’ha aplicat en dos casos.

Hi ha recomanacions d’hàbits per evitar desenvolupar-la?

Com en totes les malalties càrdio-vasculars, el bàsic és la prevenció primària per evitar que apareguin aquestes malalties. Cal evitar la hipertensió, la diabetis, el sedentarisme, l’obesitat, que són factors de risc per desenvolupar una insuficiència cardíaca o una angina de pit. Tenir una vida sana i una dieta mediterrània o fer exercici de forma regular farà disminuir la prevalença d’aquesta patologia.