Un estudi municipal reflexa que un 85 per cent de joves beu alcohol, mentre que un de cada cinc pren

Un estudi fet a través d'enquestes a uns set-cents joves que surten de festa per Mataró (dels quals un terç són de la ciutat) ha fet sortir a la llum una aproximació dels hàbits i la relació dels joves amb les diferents drogues. Segons l'estudi, portat a terme per l'Observatori Municipal de Consum de Drogues, ha reflexat que el 85% consumeix alcohol i el 69% fuma tabac, les considerades drogues legals. Pel que fa a les drogues il.legals, un 37% dels joves ha afirmat que fuma Cannabis; un 20 % que pren pastilles 20%; cocaïna, un 15%; speed i al.lucinògens, el 5%, i un 1 per cent heroïna.

Aquestes dades van fer-se públiques aquest dimecres, quan el conseller delegat de Serveis Socials i Sanitat, Oriol Batista, va presentar el primer informe anual de l’Observatori Municipal de Consum de Drogues, creat pel Pla Municipal de Drogodependències de l’Ajuntament de Mataró.

L'estudi també ha fet palès que a Mataró, la droga que origina més tractaments és l’alcohol amb un 58 per cent de les actuacions, mentre que i li segueix l’heroïna amb un 14,4%, el tabac amb un 13,4% i la cocaïna amb un 10,1%. Segons aquestes dades, l’alcohol és la droga que ha patit un augment més important, mentre que l'heroïna ha sofert un important descens. El 74% dels joves, però, reconeix no haver tingut mai problemes amb el consum de drogues, sent l’alcohol el que n’ha provocat més, 19,9% i les pastilles un 18,4%. Els problemes que se’n deriven bàsicament són fisiològics i mentals.

Una altra mostra que es va estudiar, va ser amb alumnes de 2n d’ESO dins el programa dRogues! Què? en la qual els enquestats parlaven sobre el que tenien intenció de consumir en un futur. El 77 per cent van dir estar segurs de que no fumaran haixix, mentre que el 72 per cent va dir que no fumarien tabac. En canvi, el 36 per cent creuen o estan segurs que beuran alcohol en un futur.

Objectius de l'oservatori
L’objectiu de l’Observatori és disposar d’un instrument de coneixement útil per identificar i donar respostes als problemes i necessitats dels consumidors de drogues com a individus i col·lectiu. Mitjançant un sistema d’informació que recull i elabora referències s’estableix un diagnòstic sobre la incidència del consum de drogues en la població. El fet que l’Observatori sigui d’àmbit local ofereix la possibilitat d’acotar els paràmetres de la incidència del consum i de plantejar actuacions més directes i en contacte amb la població. Un dels objectius del Pla Municipal de Drogodependències de l’Ajuntament de Mataró és que el sistema d’informació es mantingui de forma estable en el temps.

Redacció// Freqüència Iluro