Més de 600 mataronins demanen ajuts a la llei de dependència

449 demandes ja han rebut la seva qualificació

La Llei de promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, molt més coneguda com la Llei de la dependència, ha estat una de les iniciatives més importants de serveis socials en els darres anys. De moment, però, les mesures que han d’ajudar a les persones dependents i els seus familiars encara estan en una fase inicial. La regidora de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Consum, Carme Esteban, ha presentat les dades que informen sobre el desenvolupament d’aquesta llei a la ciutat. Segons  l’ajuntament, més de 600 mataronins han fet la sol·licitud per acollir-se a la llei.

Però el procés necessari per posar-la en marxa és molt complex i lent (s’ha de desenvolupar de forma progressiva fins l’any 2015). De moment, s’han realitzat les dues primeres fases. La primera ha consistit en l’informació sobre la llei als possibles beneficiaris. Per aconseguir-ho, l’ajuntament ha informat de manera presencial a 1.025 persones, ha enviat una carta a 287 més i ha realitzat sessions informatives a 13 grups. El següent pas? Un cop els ciutadans han estat informats, han decidit si els interessava o no els beneficis de la mesura i han fet les seves sol·licituds per acollir-s’hi. Les xifres recollides fins el passat mes d’octubre indicaven com a Mataró s’han presentat 623 sol·licituds. Aquesta quantitat representa un 45% de les sol·licituds fetes al Maresme (1.374). A Catalunya s’han presentat 47.739 demandes. 338 afectats de greu dependènciaEls encarregats de valorar el grau de dependència dels sol·licitants són els Serveis de Valoració de la Dependència que ha Mataró han estat realitzats pel Consorci Sanitari del Maresme. El mes d’octubre, aquest servei ja havia analitzat 449 casos dels més de 600 presentats. Els resultats han estat favorables a la gran majoria de sol·licitants ja que fins a 338 demandes han estat qualificades com de Grau III, és a dir, de gran dependència. Només 73 persones han rebut la qualificació de dependència severa i 30 la de dependència moderada. De tots els casos presentats, només s’ha estimat que no existeix dependència en 8 demandes.

Ara, totes les persones que ja han rebut la resposta amb la seva qualificació hauran d’esperar a que se’ls elabori el seu Pla Individual d’Atenció. Teleassistència, ajudes a domicili, centres de dia i de nit i prestacions econòmiques són algunes de les ajudes que es poden aconseguir gràcies a la llei.