La prevenció del càncer inaugura les Jornades de Salut i Alimentació

L’acte inaugural també compta amb els consells d’una xef sobre com fer àpats saludables

Amb la voluntat d’incidir en la importància d’una bona alimentació per poder gaudir alhora d’una bona salut van crear-se les anomenades Jornades de Salut i Alimentació que enguany han arribat a la seva cinquena edició. Les jornades van inaugurar-se el passat dijous 18 a Can Palauet, de la mà de les regidores de Benestar Social, Gent Gran, Salut i Consum, Carme Esteban; i de joventut i dona, Ana Barrera. Però les veritables protagonistes van ser dues expertes en la cura de la salut, això sí, en àmbits molts diferents entre sí.   

La primera d’elles va ser la doctora Maria Jesús Quintana, epidemiòloga del Servei d’Epidemiologia de l’Hospital de Sant Pau i col·laboradora de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) que va acudir a la cita per impartir la xerrada ‘Alimentació i Salut. Aplicació del codi europeu contra el càncer’.

 

La doctora va explicar com a Catalunya el càncer és la segona causa de mort (la primera entre els homes) i va alertar que segons les estadístiques, 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones patirà càncer. Quintana va aconseguir explicar d’una manera molt planera com es genera la malaltia i les fases per les que passa. “Per sort, les dones d’avui dia anem al metge al menor símptoma” va dir la doctora com un bon indicador de la conscienciació de la societat. Però a més, va incidir en la importància de seguir el codi europeu contra el càncer. Aquest codi forma part de la prevenció primària, i tal i com va dir Quintana, ajuda a “reduir l’exposició de les persones als factors de risc que a la llarga poden provocar el càncer”. Aquest codi es resumeix en 7 punts de fàcil compliment per la societat: no fumeu, limiteu el consum d’alcohol, eviteu l’obesitat, mengeu fruites, verdures i cereals; feu exercici, utilitzeu protecció contra el sol i eviteu les substàncies cancerígenes (la UE ha elaborat un llistat).Alimentació gustosa i saludableLa següent en prendre la paraula va ser una altra experta, aquest cop en alimentació. Pepi Sánchez, xef de cuina del restaurant Sangiovese, va parlar de ‘l’aplicació de l’alimentació saludable a la restauració’, un tema sobre el qual va dir que encara “ens hem de posar molt les piles”.

Sánchez va explicar alguns dels seus trucs per fer saludables els plats del seu restaurant, com que aquests mantinguin “una coherència dietètica”, no posar més de 200gr d’aliment principal en cada plat o utilitzar productes de temporada (per aquest motiu modifiquen la carta quatre o cinc cops a l’any).

En l’acte també hi va intervenir la gerent de la Federació Catalana contra el Càncer, Clara Rosés. Ella també va voler posar l’accent en la divulgació i aplicació del codi europeu contra el càncer i en una alimentació saludable. “No som prou conscients de la importància que té l’alimentació en la prevenció de malalties” va senyalar Rosés.

Les tasques de sensibilització incideixen sobre els joves

Els infants i joves són dos dels col·lectius més exposats al riscos d’una mala alimentació. Els hàbits que aprenguin en aquesta primera etapa de la vida seran, probablement, la rutina que seguiran quan creixin. Per aquest motiu, les V jornades de Salut i Alimentació han preparat activitats especials per difondre els beneficis que proporciona una alimentació saludable combinada amb la pràctica d’algun tipus d’activitat física entre la gent jove.

En aquest sentit els centres d’educació primària i secundària van organitzar esmorzars a base d’entrepans diferents, xerrades i col·loquis sobre l’activitat física i el sedentarisme, caminades pels entorns de l’escola, recuperació de la memòria culinària amb l’àvia Remei o activitats vinculades amb el menjador escolar, entre d’altres. També s’ha realitzat el taller “Jo també menjo fuita” on hi han participat 950 alumnes de 5 anys de 21 escoles.Però les Jornades de Salut i Alimentació no s’han dirigit només als més joves, sinó que han sortit al carrer per acostar-se a tota la població. El dia escollit per fer-ho va ser el passat dissabte, quan es va organitzar una caminada popular pels turons i fonts dels entorns de Mataró. A més, des de les 6 de la tarda a la plaça Santa Anna es va organitzar una degustació de tastets saludables. L’acte va estar presentat pel periodista Espartac Peran i es van poder comprar 2 tastets per 1 euro.