El Consell de Ciutat presenta el balanç incívic del 2005

Es van aixecar un total de 3.137 actes o denúncies

El Consell de Ciutat, que es va reunir el dimarts passat per debatre l’estat del civisme a Mataró, va presentar el balanç de les actuacions fetes en matèria de civisme durant el 2005. Les actuacions s’emmarquen en el Pla d’acció per al civisme –aprovat el 2002– i es basen en diferents normatives municipals. Els actes o denúncies durant l’any passat han estat 3.137 fets a través de tres serveis de l’Ajuntament: la Policia Local, els Serveis Municipals i Manteniment i el Servei de Salut Pública.

Els comportaments incívics vénen regulats per diferents normatives municipals que són, entre d’altres, l’Ordenança de civisme, l’Ordenança municipal de residus urbans i neteja viària, la Normativa municipal sobre la tinença d’animals domèstics, l’Ordenança reguladora de la publicitat i l’Ordenança municipal de circulació. De les actuacions de la Policia Local, el consum o possessió de drogues a la via pública és el fet més destacat amb 736 casos i li segueixen els vehicles abandonats amb 604; excés de soroll en ciclomotors, molèsties ocasionades per activitats o persones, danys en el mobiliari i consum d’alcohol en la via pública són altres dels casos en els que ha intervingut la policia. Pel que fa a les actuacions de Serveis Municipals i Manteniment la més rellevant s’ha fet contra els abocaments de residus comercials i industrials amb 214, li segueixen la penjada de propaganda a llocs no autoritzats amb 90 i embrutar amb pintades, entre d’altres. Per la seva banda, el Servei de Salut Pública ha centrat les seves actuacions en el terreny dels animals domèstics.

Noves propostes
Els membres del Consell de Ciutat es van dividir en grups de treball que van debatre l’estat del civisme a la ciutat. Els grups van fer un seguit d’aportacions que seran estudiades per l’ajuntament i que s’incorporaran al Pla d’acció per al civisme, a més es van fer dues propostes: crear un grup de treball permanent de civisme dins el Consell de Ciutat i que el civisme es tractés en el Congrés d’entitats que tindrà lloc el proper mes de maig.